Menu Zavřít

INTEL SE POUČIL Z CHYBY MICROSOFTU

13. 8. 2001
Autor: Euro.cz

P o č í t a č e

Zatímco významná americká softwarová firma Microsoft čelí od loňského října státní žalobě v antimonopolním procesu před washingtonským soudem, společnost Intel se dokázala stejnému problému vyhnout. Na poslední chvíli se jejím zástupcům podařilo uzavřít se státními úřady dohodu.

Největší světový výrobce počítačových čipů měl stanout před soudem 9. března. Jen o den dříve však Federální obchodní komise (FTC) oznámila, že se s Intelem dohodla na mimosoudním urovnání sporu.

Dobrá dohoda

Prapůvodním impulsem, který později vyústil až v obvinění Intelu, byla schůzka, k níž došlo zhruba před pěti a půl lety na výroční konferenci počítačového průmyslu Comdex v Las Vegas. V listopadu 1993 tu uzavřeli dohodu šéf společnosti Intel Andrew Grove a jeho protějšek James Meadlock z malé firmy Intergraph, specializující se na výrobu výkonných počítačů, které používají inženýři, architekti a další odborníci vyžadující od počítačů dobrou grafiku a animaci. V průběhu půlhodinové schůzky přesvědčil Grove Meadlocka, aby si Intergraph vybral Intel jako svého hlavního dodavatele čipů. Intergraph tak rezignoval nejen na vlastní program vývoje a výroby čipů, ale zároveň odřekl i spolupráci se společností Sun Microsystems, která se měla stát vedlejším dodavatelem čipů.

Dohoda však měla i pro Intergraph své nesporné výhody. Firma začala spolupracovat s nejsilnějším výrobcem počítačových mikroprocesorů a zároveň i společností, která - v té době - byla odhodlána vyrábět čipy schopné komunikovat s produkty jiných firem.

Prvních pár let fungovala spolupráce mezi oběma společnostmi velmi dobře. Počítače Intergraphu se objevily i na stránkách výročních zpráv Intelu a i díky spolupráci s touto firmou si Intel získal pověst absolutní špičky v oboru.

Už nejsme přátelé

V roce 1997 přišel náhlý zvrat. Obě společnosti se začaly navzájem obviňovat z porušování patentových práv, z podvodů a z vyzrazování obchodního tajemství.

Manažeři Intergraphu tvrdí, že rozhodnutí Intelu neposkytovat nadále svým partnerům technologická data o čipech společnost velmi poškodilo. Zatímco Intel zaznamenával rekordně vysoké tržby a cena jeho akcií byla na vzestupu, Intergraph se topil ve ztrátě a jeho akcie se nyní prodávají v ceně okolo pěti dolarů za kus, což je o polovinu méně než v době uzavření dohody mezi Grovem a Meadlockem.

Federální obchodní komise později obvinila Intel, že se snažil zabránit nejen Intergraphu, ale i společnostem Compaq a Digital v přístupu k technologickým údajům o svých čipech, čímž nezákonně posiloval své monopolní postavení.

Jak Intergraph, tak Compaq a Digital ovšem ještě předtím obvinily Intel, že zcizil jejich duševní vlastnictví. Tím měly na mysli nové technologie v oblasti vývoje osobních počítačů, které Intel požadoval výměnou za zpřístupnění dat o čipech.

Chystaný soud byl předmětem velikých očekávání. Hned jako první svědek žaloby měl vystoupit šéf žalující firmy James Meadlock, jeden z nejznámějších amerických inženýrů. V roce 1985 obdržel vyznamenání od amerického Kongresu (Congressional High Technology Award) za to, že v šedesátých letech pracoval jako hlavní konstruktér softwaru pro vesmírný program Apollo, ale i pro americkou armádu.

Špatnou pozici by v očích veřejnosti neměl mít ani Andy Grove. Manažer, pověstný jako tvrdý vyjednavač, pochází totiž z Maďarska, kde se jako malý chlapec ukrýval před nacisty. V roce 1956 utekl před sovětskou okupací do USA a tam se stal zosobněním amerického snu, když se vypracoval až na šéfa Intelu.

Výhra pro obě strany

Mikroprocesory jsou mozkem počítače. Bez toho, aby výrobci věděli, jak čipy fungují, nemohou připravovat nové modely osobních počítačů ani jejich výkonných profesionálních bratříčků. Podle dosud zveřejněných informací souhlasil Intel v rámci urovnání sporu s tím, že bude výrobcům počítačů poskytovat technické parametry čipů bez toho, aby po nich výměnou požadoval technologické informace o jejich produktech.

Zástupci amerických úřadů a představitelé Intelu odmítli zveřejnit jakékoli podrobné informace o uzavřené dohodě až do té doby, než bude oficiálně předána Federální obchodní komisi. Nejmenované zdroje citované v západním tisku ovšem uvádějí, že všechny důvody pro zahájení soudního sporu pominuly. Advokáti Federální obchodní komise požádali soudce o vydání nařízení, jímž by bylo Intelu znemožněno používat zatajování důležitých technických informací jako zbraň proti jeho partnerům, žalujícím společnost za porušování patentových práv. Vláda navíc od Intelu nepožaduje žádné finanční odškodnění.

Duopol Wintel

Vliv Intelu je dán tím, že čipy vyráběné touto společností „pohánějí asi 80 procent všech počítačů na světě. Ačkoli v posledních dvou letech se podíl Intelu na trhu s mikroprocesory o něco zmenšil, Andy Grove a jeho tým s každým novým typem čipu Pentium stále určují světový technologický trend v této průmyslové oblasti.

EBF24

Vedle antimonopolního procesu, který vede americké ministerstvo spravedlnosti proti Microsoftu, byl i plánovaný soud s Intelem považován za nejvýznamnější antimonopolní soud v uplynulých několika letech. Intel a Microsoft si vysloužily přezdívku „Duopol Wintel , protože spolu jednoznačně dominují počítačovému průmyslu. Microsoft prostřednictvím operačního systému Windows a Intel svými čipy.

Intel se však dokázal soudu vyhnout, zatímco Microsoft stále čeká na jeho výsledek. Dohodu s úřady komentoval v oficiálním prohlášení i výkonný manažer Intelu Craig Barret. „Považujeme kompromisní dohodu za výhru pro obě strany a jsme spokojeni, že respektuje hodnotu našeho duševního vlastnictví, stojí v prohlášení z minulého pondělí.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).