Menu Zavřít

INVESTOŘI NA ČEKAČCE

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Informační memorandum nejdříve koncem roku

Zřejmě až letos v prosinci budou moci potenciální zájemci o koupi státního podílu v Komerční bance obdržet první konkrétnější informace o této bance včetně přesného podílu, který bude stát k prodeji nabízet. Dříve totiž takzvané informační memorandum, ve kterém již tyto údaje musí být, nebude moci vyjít.

Memorandum na rozdíl od inzerátu na prodej totiž již musí obsahovat konkrétní výši majetkového podílu, kterou stát prodává. Inzerát bez tohoto údaje vyjde podle posledního prohlášení tiskového odboru ministerstva financí tento týden (EURO 31/99).

Přitom stát má zájem prodávat majoritní balík, který dosud nemá, protože v Komerční bance vlastní Fond národního majetku pouze 48,7 procenta akcií. Ten si chce zajistit úpisem nových akcií při navyšování základního jmění Komerční banky.

Soud v září.

Ačkoliv navýšení až o 9,5 miliardy korun schválila již valná hromada akcionářů banky koncem května, stále nemůže být zapsáno do rejstříku, protože u soudu leží žaloba jednoho z drobných akcionářů - Aleše Hodiny, hlavní po stavy Ochranného sdružení malých akcionářů (OSMA). Jak v rozhovoru s týdeníkem EURO Hodina uvedl, první stání u soudu proběhne až v září. I v případě, že by soud již na tomto jednání rozhodl o tom, že žaloba není odůvod něná, podle prohlášení Komerční banky až tři týdny po rozhodnutí soudu, tedy zhruba v říjnu, bude zahájeno první kolo úpisu akcií. Tato kola budou tři, a bude na ně zapotřebí minimálně šesti týdnů až dvou měsíců. To znamená, že přesnou výši své ho podílu v Komerční bance bude stát znát nejdříve v prosinci. Až tehdy také bude moci rozeslat investorům informační memorandum.

Pokud inzerát na prodej KB vyjde již tento týden, bude mezi jeho vydáním a vydáním memoranda pauza o délce čtyř měsíců. To je shodou okolností téměř totožné se situací v České spořitelně. Inzerát na prodej státního podílu ve spořitelně to tiž vyšel počátkem května, přičemž informační memorandum by mělo být podle posledního rozhodnutí řídícího výboru pro privatizaci bank rozesláno do konce tohoto měsíce

To nejzávažnější na celém prodeji Komerční banky, a sice investorská due dilligence, tedy hloubková kontrola banky ze strany potencionálních investorů, tak již proběhne v příštím roce.

Není kolo jako kolo.

Důvodem, proč Hodina podal žalobu na neplatnost konání valné hromady, je jednak podle něho fakt, že stolek, u kterého mohli akcionáři podávat na hromadě své návrhy a připomínky, byl mimo místnost, kde se hromada konala. Dru hým důvodem je způsob navýšení základního jmění, který podle Hodiny upřednostňuje stát jako hlavního akcionáře. Druhé kolo úpisu je totiž vyhrazeno pouze pro stát, který v něm tedy může navýšit svůj podíl, a tím naředit vlastnické podíly ostatn ích akcionářů. „To víte, že se mnou jednali, ale Komerční banka nechce od metody navýšení ustoupit, prohlásil Hodina pro EURO.

Jak týdeníku EURO potvrdil tiskový mluvčí KB Ivo Polišenský, první kolo úpisu bude určeno všem stávajícím akcionářům banky, kteří budou moci upisovat jednu novou akcii za jednu starou. Cena nově upisovaných akcií bude rovna jejich nominální hodnotě, ted y pěti stům korunám. Vypočtena sice byla podle tříměsíčního váženého průměru, ovšem v době, kdy se na burze pohybovala pod nominálem, a podle Obchodního zákoníku při úpisu nových akcií nelze stanovit nižší než nominální cenu. Polišenský rovněž potvrdil, že druhé kolo úpisu je určeno skutečně pouze pro stát, třetí kolo již jak pro stávající akcionáře, tak případné další zájemce.

„Obchodní zákoník při úpisu nových akcií vyžaduje, aby byla dána šance všem stávajícím akcionářům upsat nové akcie. Tuto šanci dostanou v prvním kole úpisu. To, že ve druhém kole bude upisovat pouze stát, není příliš etické, ale není to proti zákon u, uvedl pro týdeník EURO Václav Školout z renomované advokátní kanceláře Vyroubal, Krajhanzl, Skácel a spol.

Faktem je, že akcionáři KB vydělají na úpisu poměrně slušně, protože cena akcií této banky letí již druhý týden na trhu vzhůru, a v současné době se pohybuje kolem jednoho tisíce korun, tedy na dvojnásobku nominální hodnoty akcií. Stejně tak pro st át bude samozřejmě - pokud ovšem soud rozhodne ve prospěch Komerční banky - výrazně levnější získávat majoritu úpisem než nákupem akcií od Investiční a Poštovní banky nebo z trhu.

Čas na čištění i rituál.

EBF24

To, že podstatná část celé privatizace Komerční banky proběhne až v příštím roce, dává čas státu i bance na další čištění jejího úvěrového portfolia, ale i na rituální oběti, které nelze v případě další státní pomoci této bance rozhodně vyloučit. Již poslední rozhodnutí vlády, na základě kterého odkoupí státní Konsolidační banka od KB ztrátové úvěry v nominální hodnotě 23,1 miliardy korun, způsobí, že očekávaná ztráta KoB dorazí k více než dv ojnásobku původního očekávání. Pokud by následovala další pomoc, a ta bude zřejmě nutná, začnou být politici hladoví po tom, kdože za vysoké ztráty může, takže čistky ve vrcholovém managementu banky rozhodně nelze vyloučit.

Bez dalšího výrazného čištění portfolií Komerční banky, ale i spořitelny, by rovněž bylo nereálné nabízet tyto banky v běžném tendru, jako tomu bylo u ČSOB, ale na místě by spíš byla takzvaná negociovaná transakce. To znamená jednání s pár vybranými investory. Ostatně část členů bankovní rady ČNB je toho názoru, že jiný postup nebude možný. „V bankách je toho zapotřebí očistit více, než se původně očekávalo, takže prodej formou negociované transakce považuji za jediný rozumný, uved l pro týdeník EURO jeden z členů rady.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).