Menu Zavřít

Nejdřív víno, teď šunka. Čínské firmy chtějí španělskými lahůdkami nakrmit miliony krajanů

15. 5. 2018
Autor: Profimedia.cz

Evropské potraviny, které platí v Číně za produkty pro gurmány, si může dovolit stále více Číňanů. Uvědomují si to i čínští investoři, kteří vyrazili na nákupy do Španělska. Po převzetí vinařství v oblasti La Rioja mají firmy z východu zájem také o jednoho z největších producentů šunky serrano.

Obyvatelé z Číny mají stále větší zájem o kvalitní potraviny pocházející z Evropy. Kromě toho, že evropské speciality mají pro čínský jazyk nádech gurmánského zážitku, zákazníci oceňují i to, že kontroly kvality potravin jsou v Evropské unii přísnější než v nejlidnatější zemi světa. Díky rostoucí kupní síle může být čínských zájemců o evropské delikatesy až 300 milionů.

Poptávka po evropských potravinách se projevuje také u čínských investorů. Posledním příkladem je Španělsko. Investor Kam Fung Group Company se snaží získat španělského producenta lahůdek z vepřového masa, rodinnou firmu Incarlopsa, jež je známá díky sušené šunce serrano.

Podle agentury Reuters nabídla společnost Kam Fung jednu miliardu eur (25,5 miliardy korun) za ovládnutí firmy, jež leží v regionu Castilla-La Mancha. Vzrušení španělského tisku, který se obává rušení pracovních míst a ztráty vlivu Španělska na tradiční odvětví, uklidňoval prezident firmy Emilio Loriente. Tvrdí, že se konkrétní rozhovory o prodeji nevedou.

Každopádně nabídka čínské firmy je velkorysá. Protože se jedná o 16násobek ukazatele EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů – hrubý provozní zisk), běžně se akviziční nabídky v Evropě pohybují okolo desetinásobku tohoto ukazatele výkonnosti firmy.


Čína je na špici ve vývoji umělé inteligence:

Západ zaspal. Vývoj umělé inteligence bude diktovat Čína

Vývoj umělé inteligence v Číně, ilustrační foto


V tomto kontextu se upozorňuje také na akvizici největšího čínského vinařství Changyu. To v roce 2015 ovládlo vinařství v oblasti La Rioja Marqués del Atrio. Poptávka po španělském vínu v Číně roste, řekl obchodní ředitel vinařství Marqués del Atrio Jorge Rivero. Loni export do Číny rostl o 17 procent.

Podobné to je u lahůdek z vepřového masa. Čína je největším konzumentem vepřového masa na světě. „Evropské potraviny jsou považovány v Říši středu za výběrové. Nyní si je může dovolit až 300 milionů lidí,“ citoval německý deník Die Welt šéfa asociace čínských podnikatelů ve Španělsku Čchena Šeng-liho.

Španělská šunka dobývá čínský trh již deset let, kdy pekingská vláda vydala první licence na dovoz této speciality. Marže jsou daleko větší než při prodeji ve španělských obchodech. Kýta sušené šunky se ve Španělsku v maloobchodu může dostat na 400 eur (10 200 korun), v Hongkongu to může být až 3000 eur (76 500 korun), upozornil německý deník.

Šéf exportu firmy Embutidos Fermín Carlos García navíc prohlásil, že čínské firmy mají zájem o celé know-how sušení šunky, které provádějí přímo na čínském území. Náklady jsou desetkrát nižší než ve Španělsku. Čínské firmy dovážejí mražené kýty pro variantu šunky serrano, jež pochází z běžných prasat. Ročně to je okolo půl milionu kýt. Ty se pak přímo v Asii suší po dobu několika měsíců.

MMF24

Dále čtěte:

Bourec morušový a brambory. Čína zúrodňuje Měsíc

Studená válka 2.0: Čína chce v jaderném zbrojení držet krok

Čína staví plovoucí jaderné reaktory. Okolí je ve střehu

 Plovoucí jaderné reaktory mají zajistit Číně námořní převahu.


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).