Menu Zavřít

Investorům došla trpělivost. Z Británie ve velkém mizí kapitál

15. 3. 2019
Autor: Profimedia.cz

Největší veřejně obchodovaný hedgeový fond světa Man Group eviduje „bezpříkladný exodus“ investorů kvůli chaotickému procesu odchodu Velké Británie z Evropské unie. Hodnota britských aktiv se podle manažera fondu propadla na nejnižší úroveň za 30 let.

Investiční gigant Man Group, který spravuje majetek v hodnotě více než 100 miliard dolarů, upozornil, že vzhledem k posledním událostem kolem brexitu jsou investoři mimořádně rozladěni. „Investoři se snaží vyhnout Spojenému království kvůli politickému vyjednávání, které se navzdory blížícímu se datu odchodu nezdá vést ke konci,“ uvedl manažer fondu Henry Dixon.

„Při pohledu na finanční toky ve fondu můžeme vidět bezprecedentní odliv kapitálu z britských aktiv a hodnota britského akciového trhu ve srovnání s ostatními je aktuálně nejnižší skoro za třicet let,“ cituje Dixona web Financial News.

Věříte, že Velká Británie opustí Evropskou unii?

Jeho slova přicházejí nedlouho po varování MSCI, největšího světového poskytovatele investičních indexů, že se britský trh může propadnout o 25 procent, pokud poslanci odmítnou dohodu vyjednanou vládou s Bruselem a bude hrozit odchod bez dohody. Nejvíce postiženy mají být podle Morningstar, dalšího poskytovatele údajů z finančních trhů, akcie bank, automobilek, obchodních řetězců a firem z leteckého průmyslu.

Britský akciový index FTSE zaznamenal výrazný propad v závěru loňského roku. Za celý rok 2018 ztratil 9,5 procenta hodnoty. Letos ale zatím zpevňuje, od začátku roku si připsal více než 7 procent.

EBF24

Vypište druhé referendum, radí Babiš Mayové. Britská premiérka to odmítá

 Britská premiérka Theresa Mayová a český premiér Andrej Babiš

Přečtěte si také:

Brexit tvrdý a hladový: Británii bez přístupu na unijní trh hrozí nedostatek jídla

Brexit sílu Londýna neovlivní. Británie zůstane druhou největší geopolitickou mocností

Brexit a propad libry trápí fotbalisty. Chtějí mít smlouvu v eurech

Nejistota a komplikace. Tvrdý brexit by vnesl chaos do dopravy, obchodu i legislativy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).