Menu Zavřít

Investují do větru

28. 4. 2006
Autor: Euro.cz

Wikov Industry

CIF24

PRAHA (foj) - Světová energetika zažívá v posledních letech boom ve výstavbě větrných elektráren. Další, ještě větší oživení v tomto oboru teprve přijde, předpovídají odborníci. A to nejen ve vyspělých, ale i v rozvojových zemích. Ze zájmu o větrnou energetiku těží nejen firmy, které investují do výstavby větrných parků, ale i samotní výrobci. Rychle rostoucí obor začal lákat i tuzemské podniky. Česká strojírenská společnost Wikov Industry minulý týden oznámila, že se rozhodla v tomto novém výrobním oboru expandovat. Firma, počínaje letošním rokem, investuje až 450 milionů korun do výroby kompletních větrných elektráren. Z toho 200 milionů korun do výstavby nového montážního závodu, dalších 250 milionů korun do rozšíření výrobních kapacit. „Od počátku příštího roku chceme začít vyrábět větrné elektrárny sériově. Nová továrna by měla vzniknout poblíž Chomutova. Ústecký kraj jsme vybrali i kvůli předpokládanému exportu elektráren. Jejich části lze transportovat po Labi a navazujících dopravních tepnách v Německu, “ konstatoval generální ředitel společnosti Wikov Industry Antonín Růžička.
Kvůli novým aktivitám v oblasti větrné energetiky firma založila novou dceřinou společnost Wikov Wind, která bude větrníky vyrábět. V nové továrně chce firma zaměstnat v první fázi třicet lidí, po rozjetí sériové výroby by se měl počet zaměstnanců zhruba zdvojnásobit. Společnost chce zařízení o instalovaném výkonu dvou megawatt dodávat na klíč různým investorům a developerům, kteří pro jeho instalaci zajistí vhodné lokality.
Kromě prodeje elektráren v Česku počítá firma i s jejich vývozem. „Momentálně registrujeme zájem z Polska, Francie, Kanady, Číny a dalších zemí,“ pravil majitel Wikov Industry Martin Wichterle, potomek akademika Otty Wichterleho.
Výroba elektráren by měla zvednout celkové roční tržby skupiny ze 700 milionů korun v následujících letech na tři až pět miliard korun. Součástí skupiny jsou mimo jiné i firmy Wikov Gear, dříve Škoda Gear, a Wikov MGI, dříve ČKD Hronov.

  • Našli jste v článku chybu?