Menu Zavřít

IPB NA ÚSTUPU

6. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Majetkové změny ve společnosti musí posoudit ČTÚ

Třetí mobilní operátor, společnost Český Mobil, ještě ani nezačal poskytovat služby a už se chystá změnit majetkovou strukturu. „Návrh vlastnických změn jsme předali Českému telekomunikačnímu úřadu a čekáme na jeho vyjádření. Do té doby nebudeme poskytovat žádné informace, uvedl minulý pátek v rozhovoru pro týdeník EURO mluvčí společnosti Český Mobil Darren Walker. Změny se budou týkat podílu Investiční a Poštovní banky: může se snížit navýšením základního jmění bez účasti banky, nel ze vyloučit ani prodej.

Střednědobý plán.

Tisková mluvčí Investiční a Poštovní banky Barbora Tachecí v rozhovoru pro týdeník EURO potvrdila, že ve „střednědobém horizontu nechce IPB v Českém Mobilu držet tak velký podíl jako nyní. Zatím se prý ale na majetkové struktuře nic nezměnilo a banka si i v budoucnu deset až dvacet procent ponechá. Kanadská TIW nyní vlastní 51,48 procenta akcií Českého Mobilu, IPB 48,02 procenta a nizozemská Priority Telecom 0,5 procenta. „Od začátku jsme deklarovali, že chceme být v roli minorit ního akcionáře, ne většinového, že chceme hrát především roli finančního partnera, uvedla Tachecí.

Otázkou také je, kdo bude aranžérem syndikovaného úvěru, za nějž má být projekt mobilního operátora realizován. Pražský týdeník Prague Business Journal zveřejnil minulý týden informace, podle kterých syndikovanou půjčku nezařizuje IPB, nýbrž dvorní fina nciér společnosti TIW, kterým je kanadská banka Canadian Imperial Bank of Commerce. Peníze by pak měly poskytnout finanční domy Chase Manhattan a Commerzbank. Poskytnutí půjčky údajně zařizuje londýnská pobočka CIBC.

„Již před udělením licence jsme u bankovních domů naťukávali možnosti financování. Nyní vedeme konkrétní jednání. Nevidíme absolutně žádný problém, tvrdí mluvčí IPB Barbora Tachecí. IPB má prý podle ní na starosti korunovou část syndikace.

Darren Walker v rozhovoru pro týdeník EURO potvrdil, že Český Mobil se už se žádostí o zprostředkování syndikovaného úvěru obrátil na CIBC a Chase Manhattan. „Jsou to banky, které už v minulosti poskytly úvěry společnosti TIW. Nemohu však vyloučit, že se na úvěrování nebude podílet i IPB, řekl Walker.

Peníze. Hodně peněz.

V první tříleté fázi potřebuje Český Mobil získat alespoň 500 milionů dolarů. V průběhu dalších let se výše nezbytných investic vyšplhá na zhruba 800 milionů USD. Týdeník Prague Business Journal s odvoláním na expertizu nejmenovaného bankéře tvrdí, že Český Mobil bude mít problémy tak vysokou půjčku z ískat. Podle stejného zdroje je reálný spíše úvěr ve výši maximálně tří set milionů dolarů.

Příčinou skepse může být nepříliš vysoký rating hlavního akcionáře Českého Mobilu, společnosti TIW. Agentura Standard & Poor s jej letos v květnu snížila na úroveň CCC+, k čemuž ji vedlo posouzení rizik souvisejících s faktem, že TIW je na telekomunikačním trhu spíše nováčkem, který zatím jen nabírá dech. Za prvních devět měsíců letošního roku navíc TIW zaznamenala čistou ztrátu ve výši 106 milionů dolarů.

Mluvčí Českého Mobilu Darren Walker ovšem tento argument zpochybňuje lepším ratingem společnosti TIW právě u bank CIBC a Chase Manhattan. Také vláda schopnostem třetího operátora získat peníze věří. Zpráva výběrové komise, která vyhodnocovala nabídky účastníků mobilního tendru, s odvoláním na předběžné přísliby financování od Chase Manhattan a CIBC konstatuje: „Není pochyb o tom, že tito partneři budou schopni získat nezbytné finanční prostředky.

Všechno je v pořádku.

Otázkou je, zda změna majetkového podílu IPB, či dokonce úplný odchod banky z Českého Mobilu, by znamenaly porušení závazků, které na sebe třetí operátor ve smlouvě se státem vzal. Ve zveřejněné části smlouvy je v tom to směru uvedeno pouze to, že se po dobu tří let nesmí stát „nezpůsobilým provozovatelem . Zjednodušeně řečeno se tím po operátorovi chce, aby se nedostal do příbuzenského vztahu se stávajícími dvěma mobilními operátory. Vlastnické změny uvnitř firmy vša k podchyceny nejsou. Pokud by tedy IPB prodala svůj podíl komukoliv jinému než EuroTelu a RadioMobilu či jejich vlastníkům, dohodu se státem by tím zřejmě neporušila.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) všem telekomunikačním firmám vydává takzvané pověření a povolení k poskytování služeb a provozu sítí. Obecně platí, že majitel jakéhokoliv pověření je povinen vlastnickou změnu nahlásit a ČTÚ by měl přezkoumat, zda neodporuje licenčním podmínkám. Český Mobil také informaci o zamýšlené změně vlastnické struktury nahlásil, jak potvrdil jeho mluvčí.

EBF24

Vrchní ředitel ČTÚ David Stádník se k právním důsledkům případných změn v Českém Mobilu nechtěl vyjádřit. „Z hlavy si to všechno nepamatuji, musel bych zpátky do smluv. Jde o choulostivé otázky, nejsem právník, řekl Stádník a odkáza l týdeník EURO na ministerstvo dopravy a spojů, „které smlouvu s Českým Mobilem podepisovalo .

Tiskový mluvčí ministerstva Martin Šváb však věc opět převedl na Stádníka. „Jako předseda výběrové komise byl od začátku u toho, když se smlouvy připravovaly. Ví o tom ze všech nejvíce, uvedl. Stádník se však i poté k věci odmítl vyjádřit.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).