Menu Zavřít

IPS, DOPRAVNÍ STAVBY HOLDING

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

A k v i z i c e

Největší stavební firma v zemi - IPS - nakoupila loni více než padesát procent základního jmění podniku Dopravní stavby Holding. Letos tak celá skupina s dvacetimiliardovými výkony ovládne desetinu tuzemského trhu.

IPS nakoupily akcie v závěru loňského roku přímo od managementu Dopravních staveb Holding, který původně vlastnil 67 procent podniku. Prostředky na koupi podílu pocházejí z vlastních zdrojů IPS.

Cílem propojení je posílit postavení IPS v oboru dopravního stavitelství. Letos má totiž stát vydat více peněz na stavbu železničních koridorů a silniční a dálniční sítě, dále firma hodlá tyto zkušenosti využít při vývozu na východní trhy.

V letošním roce chce skupina IPS realizovat čistý zisk 244 milionů korun při výkonech 13,6 miliardy, přičemž zakázkový plán je již naplněn ze tří čtvrtin. Dopravní stavby Holding počítají s výkony na stejné úrovni jako loni, tedy přes pět miliard korun. Výrobní náplň holdingu je prozatím naplněna ze tří pětin a devadesát procent celkového obratu tvoří státní zakázky.

IPS, jejichž hlavními akcionáři jsou fondy České spořitelny a Komerční banky, před půl rokem ohlásily úmysl vydat globální depozitní poukázky a navýšit základní jmění. Obé se mělo uskutečnit do konce loňského roku, ale vzhledem k neuspokojivé situaci na finančních trzích vlastníci firmy tyto kroky odložili.

Akciová společnost IPS, jejíž základní jmění přesahuje 1,4 miliardy korun, dosáhla v loňském roce výkonů přes deset miliard korun a předpokládá zisk 230 milionů korun.

ebf - tip - debata

Dopravní stavby Holding sdružuje pět bývalých firem Dopravních staveb Olomouc a Dostu DS Uherské Hradiště a zaměřuje se na silniční a železniční výstavbu. Základní jmění je 1,1 miliardy. Za rok 1998 však podnik očekává 60 až 80 milionů čistého zisku při výkonech pět miliard korun, což představuje šesté místo na tuzemském žebříčku.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).