Menu Zavřít

Írán představil neviditelnou stíhačku. Expertům je k smíchu

24. 4. 2017
Autor: profimedia.cz

Írán nedávno zveřejnil video, které údajně zachycuje pátou generaci stíhacího bombardéru Qaher F-313 s protiradarovou ochranou STEALTH. Experty ale zjevný model pobavil.

Zprávy o stíhačce F-313 se poprvé objevily už v roce 2013. Server „War is Boring“ tenkrát poukazoval na to, že je stroj příliš malý na to, aby unesl deklarované zbraně. A nejen to, v jeho kokpitu by dokonce ani nebylo dost místa pro pilota.

Aktuální video, na němž údajný bombardér pojíždí po ranveji, poskytl server Business Insider expertovi na technologii STEALTH v letectví, která chrání stroje před odhalením radary. Odborníka, který si nepřál zveřejnit své jméno, pobavil tvar hned několika dílů, zejména pak zahnuté konce křídel. „Jsou směšné,“ poznamenal s tím, že mu dolů zalomená křídla připomínají výjevy z vědecko-fantastického seriálu Star Trek. Radar by je totiž okamžitě zachytil.

Takto vypadá údajný íránský bombardér s protiradarovou ochranou při pojíždění po ranveji

Vědec o schopnosti Íránu postavit vlastní „neviditelný“ bombardér pochybuje. Právě provedení různých detailů předurčuje, zda letoun dokáže ošálit radary. Video ani tak nevyvolává obavy z nového arzenálu, jako spíš ilustruje důsledek dlouholetých sankcí, které mu znemožňovaly nákup potřebných dílů.

Publicistu Davida Axeho, který píše pro server Motherboard Vice zaujaly zjevně podhuštěné pneumatiky údajného letadla. F-313 video ani nezachycuje v letu. Vědec Axeho postřeh podtrhuje. S ohledem na tlak v pneumatikách podle něj není pochyb o tom, že jde o podvrh. Ani tak ale posměváčci nemusejí mít poslední slovo. Írán může bombardér s protiradarovou ochranou v blízké budoucnosti přeci jen získat. Výroba čínského letoun J-31, což je kopie americké stíhačky F-35, se rozběhne už brzy.

ebf - tip - debata

Přečtěte si také:

Čína poprvé ukázala neviditelný letoun J-20

Nástupce Tornada: Airbus vyvíjí novou stíhačku

„Nechtěné“ L-159 dostaly druhou šanci, Aero možná obnoví sériovou výrobu


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).