Menu Zavřít

Bitcoin za dvacet tisíc dolarů: Íránci se bojí kolapsu ekonomiky a úspory dávají do kryptoměn

1. 8. 2018
Autor: Fatemeh Bahrami / Anadolu Agency / Profimedia

S rostoucími obavami obyvatel Íránu z amerických sankcí padá hodnota místní měny. Riál je vůči dolaru na historických minimech. Místní lidé se snaží pojistit proti případnému krachu ekonomiky nákupem kryptoměn na černém trhu. Bitcoin se nyní v islámské republice prodává za cenu odpovídající 20 tisícům dolarů, přitom běžný kurz je okolo 8 tisíc.

Íránská měna riál se dostala vůči americkému dolaru na historická minima, protože hrozí, že Spojené státy obnoví hospodářské sankce vůči Teheránu.

I když se oficiální kurz pohybuje okolo 44 tisíc riálů za jeden dolar, na černém trhu se za dolar platí okolo sto tisíc riálů.

Běžní Íránci se obávají, že v případě uvalení amerických sankcí se místní ekonomika zhroutí. Paniku zhoršují i kroky íránských úřadů, které omezily transakce se zahraničními měnami. Úřady trestají i nakupování zlatých mincí na černém trhu.

Íránský riál vůči dolaru oslabuje na rekordní úrovně (vývoj kurzu za posledních deset let):

USDIRR Chart

Pro mnoho obyvatel 82milionové země je poslední volbou koupě kryptoměn, zejména bitcoinu, na černém trhu. I když už v dubnu vláda obchody s virtuálními měnami zakázala. Obyvatelé země bohaté na ropu měli od konce roku 2017 do května 2018 nakoupit kryptoměny v hodnotě 2,5 miliardy dolarů.

Od května 2018, kdy Trumpova administrativa vypověděla účast na mezinárodní dohodě s Teheránem z roku 2015, obliba kryptoměn opět roste. „Začala jsem nakupovat bitcoin, dokonce i ethereum, protože si myslím, že centrální banka nebude schopná řešit špatnou ekonomickou situaci,“ řekla serveru ccn.com anonymně jedna Íránka. Jméno neuvedla, protože kryptoměny kupuje na černém trhu.

Každý měsíc část své mzdy vymění za digitální měny v obavě, že místní měna bude vůči dolaru dále oslabovat. Ještě před měsícem ilegální směnárník počítal za bitcoin deset tisíc dolarů, nyní už to je dvacet tisíc. Kurz bitcoinu k dolaru se přitom na mezinárodním trhu pohybuje na úrovni necelých osmi tisíc dolarů.

Íránská vláda slíbila, že zavede státní kryptoměnu. Očekává se ale, že jí postihne stejný osud jako venezuelskou státní kryptoměnu petro. Měnu začala Venezuela v únoru prodávat za 60 dolarů (měla odpovídat barelu ropy), nyní se kurz kvůli nezájmu mezinárodních kupců propadl na 16 dolarů. Podle venezuelské opozice se jedná o nelegální formu vydávání dluhopisů.

ebf - tip - debata

Čtěte další články o virtuálních měnách v rubrice Kryptoměny:

Čínští boháči skupují nemovitosti na Západě. Platí bitcoinem

Státní kryptoměna: švýcarská vláda zvažuje zavedení e-franku

Nákup bitcoinů beze stop: 4 tipy, jak se bránit sledování

Kryptoměny mohou ohrozit celý internet, varuje švýcarská banka

Jak se kradou kryptoměny: 5 průšvihů kolem virtuálních peněz

Krádež bitcoinů, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).