Menu Zavřít

Rána pro turismus na Islandu. Aerolinky Wow Air zkrachovaly

28. 3. 2019
Autor: Profimedia.cz

Islandské nízkonákladové aerolinky Wow Air krachují. Firmě potýkající se s finančními potížemi se nepodařilo najít investora a podle svého webu zrušila veškeré lety a provoz. Tento její krok bude mít podle agentury DPA závažný dopad na turistický ruch na Islandu, který je významným odvětvím místní ekonomiky.

Wow Air zahájila činnost v roce 2012 a v současnosti zaměstnává zhruba tisíc lidí. Loni ve svých 11 letadlech přepravila 3,5 milionu cestujících. Provozovala krátké i dlouhé trasy; v Evropě létala do Kodaně, Alicante nebo Varšavy a v USA do Washingtonu a Bostonu.

Evropské spotřebitelské centrum doporučuje klientům, jejichž lety s tímto dopravcem se neuskuteční a kteří letenky zakoupili pomocí platební karty, aby kontaktovali svoji banku s žádostí o provedení chargebacku, tedy vrácení peněz na účet. Banky nejsou ze zákona povinny chargeback provádět, ale právě v případech krachů leteckých společností rády vycházejí svým klientům vstříc. Cestující, jejichž plánované lety jsou součástí zájezdu, by se měli obrátit na jeho pořadatele a žádat přesměrování na náhradní let.

Do potíží se dostává více leteckých společností. Začátkem roku podala návrh na konkurz německá Germania. Ve finančních problémech se kvůli rostoucím cenám paliva a pohybům měnových kurzů ocitla i nízkonákladová firma Norwegian Airlines. Tento měsíc došlo k převzetí britské Flybe za pouhou jednu penci na akcii a i obří nízkonákladová letecká společnost z Irska Ryanair vykázala minulý měsíc první čtvrtletní ztrátu od března 2014, shrnuje BBC.

Špinavé nebe: nejúspornější letadla má minimum aerolinií

Letecká společnost TUI Airways, ilustrační foto

CIF24

Dále čtěte:

Fronta na nebi: evropské letectví má za sebou rok výrazných zpoždění

Praha jako součást USA. Letiště se zajímá o americkou imigrační kontrolu

Na kterém letišti se nejlépe najíte? Za nejvyšší kvalitou musíte do Asie

10 nejnebezpečnějších aerolinek světa. Těmhle se raději vyhněte

Zpozdil se váš let? Víme, jak získat nejvyšší možné odškodnění

10 nejhorších letišť na světě. Podívejte se, odkud pravděpodobně neodletíte včas

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).