Menu Zavřít

Ištvan může mluvit před poslanci, Pelikán jej zbavil mlčenlivosti

14. 8. 2017
Autor: čtk

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan bude moci v úterý promluvit před sněmovní vyšetřovací komisi k únikům informací z vyšetřovacích spisů, byl zbaven mlčenlivosti. Uvedl to dnes server Česká justice, podle kterého ministr spravedlnosti Robert Pelikán zbavil mlčenlivosti i pražskou vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou. Ta by měla před poslanci promluvit na některém z příštích jednání. Na zproštění dál čeká Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Kromě Ištvana před komisí v úterý vystoupí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), předvolán je také ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych a dva bývalí policisté Stanislav Hájek a Milan Večeřa.

CIF24

Hlavním důvodem pro zřízení vyšetřovací komise byly uniklé nahrávky, na kterých se Babiš bavil s novinářem Markem Přibilem o zveřejňování kompromitujících materiálů. Babiš nahrávky označil za zmanipulované a za součást kampaně proti své osobě. Podal kvůli nim trestní oznámení, které ale policie odložila. Babiš i Přibil již dříve odmítli, že by měli k dispozici takzvané živé spisy, tedy spisy z vyšetřovaných kauz.

Komise má prověřit případné protiprávní jednání v souvislosti s možným neoprávněným získáváním spisů orgánů činných v trestním řízení. Má se zaměřit také na to, zda údaje z těchto spisů nebyly zneužívány k ovlivňování politické soutěže nebo destabilizaci demokratického právního státu.


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).