Menu Zavřít

IT koloběžka pro Prahu. Město se zbavuje závislosti na firmě Gordic

29. 1. 2017
Autor: Jan Sedlák

Poměrně originálním způsobem ve stylu oblečená neoblečená se chystá Praha zbavit svého dvorního dodavatele ekonomického IT systému, se kterým pracuje magistrát, městské části a příspěvkové organizace města.

Pro pražskou radnici zajišťuje ekonomický systém Ginis společnost Gordic, z jejíž náruče se nedokázala Praha čtvrt století vymanit a která už vyfakturovala ke dvěma miliardám korun. Ani po tak dlouhé době se ovšem radnici nepodařilo vytvořit otevřenou soutěž, politici proto nyní rozhodují o další téměř půl miliardě korun, aby systém nezkolaboval. V pořadí několikáté pouhé jednací řízení bez uveřejnění by ovšem bylo patrně neúnosné – za to už vyfasovala Praha před dvěma lety pětimilionovou pokutu od antimonopolního úřadu. Vymysleli proto, že Gordic bude následující čtyři roky zajišťovat „jen“ základní podporu systému a jeho další rozvoj už bude soutěžen. Ne ovšem tak, jak bývá zvykem. Firmy si vybere sám Gordic a ty se stanou jeho subdodavateli.

„Rozvoj systému nyní bude probíhat formou otevřených výběrových řízení, kde mezi sebou budou soutěžit společnosti přihlášené do partnerského programu, který Gordic přislíbil vytvořit,“ vysvětlil magistrát, podstatu svého řešení prekérní závislosti na jedné firmě. „Dodavatelé si budou svými nabídkami konkurovat, což povede i k vytvoření konkurenčního prostředí a následně i finančním úsporám,“ prezentuje výhody magistrát.

Bývalá radní pro informatiku Eva Vorlíčková nabízí trochu jiné vysvětlení: „Toto celé je jenom zástěrka. Na trhu dodnes neexistuje firma, která by měla jakákoli práva k systému společnosti Gordic, a znala tak její aplikace a fungování. Je zřejmé, že v pozadí bude vždy Gordic a celá tato konstrukce by mohla být chápána jako zločinné spolčení.“

Jako obcházení zákona o veřejných zakázkách vidí popsaný postup i pražští Piráti. Mají obavy, aby nevznikl stejný klientelistický propletenec jako v případě firmy Marbes, která Praze dodává agendou systém Proxio. „Vendor lock-in, tedy závislost na dodavateli, která přetrvá i při zřízení partnerské sítě, je takový problém, že se proti němu ohradilo dokonce i ministerstvo vnitra,“ dodávají opoziční specialisté na IT.

Celý článek najdete v aktuálním vydání týdeníku Euro, které vychází 30. ledna. V elektronické verzi ke stažení na www.alza.cz/euro.

MMF24

 Titulka Euro 05/17


Dále čtěte:

Dopravní podnik investuje 6,6 miliardy. Největší sumu spolkne vozový park

Bohemians zůstanou v Ďolíčku, Praha schválila smlouvu o pronájmu

Praha uvažuje o zrušení stomilionového tendru na bikesharing. Chystala ho roky


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).