Menu Zavřít

Itálie poprvé vydala 50leté dluhopisy. Hladoví investoři se rizika nebáli

6. 10. 2016
Autor: Pixabay.com

Nováčkem mezi hrstkou zemí, které kdy emitovaly 50leté dluhopisy, se v úterý stala Itálie. Politická nestabilita ani problémy tamních bank investory neodradily: o bondy s výnosem 2,85 procenta byl mnohem větší zájem, než jaký se očekával.

Itálie vydala dluhopisy se splatností v roce 2066, které jí vynesly pět miliard eur (135 miliard korun). Před emisí přitom analytici očekávali podle agentury Bloomberg dvě až tři miliardy eur. Investoři projevili velký zájem, když podali celkové objednávky ve výši 18,5 miliardy eur.

Některé experty zájem o italskou emisi překvapil, neboť jihoevropská ekonomika a hlavně tamní banky trpí řadou problémů. Nejistotu navíc přináší politická situace. Zemi čeká na začátku prosince důležité referendum o změně ústavy, po které může skončit vláda Mattea Renziho.

Za zájmem investorů je celosvětový hlad po výnosech, které politika centrálních bank, a u ECB to platí obzvláště, tlačí dolů. Mnoho bondů – již v objemu kolem 12 bilionů dolarů – se obchoduje se zápornými výnosy. Roste tak i poptávka po rizikovějších dlouhodobých dluhopisech, které nesou vyšší výnosy než krátkodobé papíry.


Přečtěte si komentáře k situaci v Itálii:

Ilona Švihlíková: Squadra azzurra má problém

Komentář: Banky po italsku – krize nečekaných rozměrů


„Prodeje dluhopisů, které by se před pár lety zdály nemožné, se nyní běžně dějí,“ upozorňuje podle deníku Financial Times analytik Andrew Milligan z britské investiční společnosti Standard Life. „Mnoho dluhopisů nese záporné výnosy, dokonce i krátkodobé italské. Investoři jsou donuceni hledat nějaké výnosy a tyto nové 50leté dluhopisy je přináší. Proto jsou tak populární.“

I tak je výnos 2,85 procenta z dlouhodobého pohledu nízký, z čehož těží italská vláda, jež si tak půjčuje s nízkým úrokem a navíc na dlouhou dobu. „Načasování je pro Itálii takřka perfektní vzhledem k nízkým výnosům a rostoucímu politickému riziku,“ tvrdí analytik Daniel Lenz z německé DZ Bank.

ebf - tip - debata

Itálie se zařadila k zemím, které přistoupily k emisi 50letých dluhopisů. Letos je vydaly, také za velkého zájmu investorů, Španělsko, Belgie a Francie. Dvěma prvně zmíněným zemím vynesly tři miliardy eur. Irsko a Belgie dokonce nedávno nabídly raritu na finančním trhu - 100leté dluhopisy. V roce 2007 emitovala 50leté bondy také Česká republika.

Výnosy italských dluhopisů na sekundárním trhu
30letý 2,12 % 3letý -0,03 %
10letý 1,31 % roční (52týdenní) -0,19 %
5letý 0,23 % půlroční -0,2 %

5letý vývoj výnosů 30letých italských bondů:


zdroj: tradingeconomics.com

Čtěte dále:

Neunesla zátěž. Kapitál nejstarší banky se v testu vypařil

Evropská centrální banka nakoupila dluhopisy za bilion eur


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).