Menu Zavřít

Itálie si na záchranu bank chce půjčit 20 miliard eur

20. 12. 2016
Autor: Pixabay.com

Italská vláda se rozhodla požádat parlament o souhlas s půjčkou až 20 miliard eur (více než 540 miliard korun) na podporu bankovního sektoru a případnou záchranu třetí největší italské banky Monte dei Paschi di Siena. Oznámil to italský premiér Paolo Gentiloni. Rozhodnutí je podle něj preventivním opatřením.

„Myslíme si, že je naší povinností učinit opatření k ochraně úspor. Doufám, že všechna politická uskupení v parlamentu budou tuto zodpovědnost sdílet,“ řekl Gentiloni.

Ministr hospodářství Pier Carlo Padoan uvedl, že peníze budou použity na zajištění potřebné likvidity v bankovním systému a na podporu bank, které se dostaly do potíží. Úřady podle serveru BBC také zkoumají, jak by bylo možné odškodnit drobné investory za případné ztráty.

Přečtěte si komentář Ilony Švihlíkové o situaci v Itálii:

Ilona Švihlíková: Squadra azzurra má problém

 Itálie, euro

Monte dei Paschi nyní pracuje na záchranném plánu, který by měli financovat soukromí investoři. Pokud se bance nepodaří záchranný plán zrealizovat, mohla by podle agentury Reuters už tento týden přijít na řadu vládní záchrana podniku.

Banka, která se potýká s velkým objemem nesplácených úvěrů, potřebuje do konce letošního roku získat dodatečný kapitál v objemu pěti miliard eur. Evropská centrální banka (ECB) tento měsíc odmítla její žádost o poskytnutí více času na zvýšení kapitálu. Monte dei Paschi v červenci neprošla evropskými zátěžovými testy, v nichž byla označena za nejslabší evropskou banku.


Dále čtěte:

Italská bankovní jednička, která působí i v Česku, propustí až 14 tisíc lidí

CIF24

Monte dei Paschi bude usilovat o nový kapitál od soukromých investorů do konce roku

Komentář: Banky po italsku – krize nečekaných rozměrů


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).