Menu Zavřít

Itálie suverénně odvrátila paniku trhů

27. 2. 2013
Autor: čtk

I přes nepříznivý výsledek italských voleb dokázala italská vláda přesvědčit investory o své budoucí solventnosti. V dnešní přeupsané aukci prodala dluhopisy v hodnotě 6,5 miliardy eur se splatností na pět a deset let.

Výnosy italských vládních bondů sice oproti lednové aukci vzrostly, stále se ale drží na solidní úrovni. Desetileté dluhopisy vláda prodala s úrokem 4,83 procenta ve srovnání s lednovými 4,16 procenty, pětileté s úrokem 3,59 oproti předchozím 2,94 procentům.

Přestože se ani jeden z výsledků nezdá být zrovna dvakrát příznivý, stále jde o výrazně menší hodnoty, než kterých se ještě před aukcí obávali analytici a investoři. Ve vrcholném stádiu evropské dluhové krize na přelomu let 2011 a 2012 dosahovaly výnosy italských dluhopisů 6,5 až 7 procent, což bývá považováno za hranici udržitelnosti veřejných financí. Akciové trhy na zprávu reagovaly růstem, stejně tak kurz eura vůči dolaru.

Největší propad důvěry za půl roku

Přesto jde stále o největší propad důvěry investorů v italské dluhopisy za poslední půl rok. Přelomem byly akce Evropské centrální banky, která svým odhodláním a navyšováním likvidity vrátila trhu důvěru v udržení eurozóny. Bezprostředně po vyhlášení výsledku italských parlamentních voleb ze zvýšila cena pojištění proti nesplacení italského dluhu (takzvané CDS deriváty) na nejvyšší úroveň od loňského listopadu.

Volby jsou analytiky vykládány jako pat a možné ohrožení úsporných opatření a zároveň hrozbu pro další evropské záchranné kroky. Strany, které se vyjadřují proti vládním škrtům, získaly 25 procent voličů. Hnutí současného premiéra Montiho získalo jen 10 procent. Pro stranu bývalého předsedy vlády Silvia Berlusconiho hlasovala přibližně třetina voličů. Právě odsuzovaný ex-premiér, který byl hlavní hrozbou trhů, se nyní zdá být jejich výraznou nadějí. I když úsporná opatření silně kritizoval, po volbách prohlásil, že nové volby nejsou řešením a že kvůli tomu bude muset „každý přinést obětí.“ Země, která dluží přibližně dva biliony eur, což je ekvivalentní 127 procentům italského HDP, musí v letošním roce prodat v aukcích ještě dluhopisy v ceně 420 miliard eur, aby dál ufinancovala svůj dluh.


O italských volbách čtěte více:

MMF24

Levicový Bersani musí hledat spojence

PROFIL: Pier Luigi Bersani - příliš čestný na volební výhru


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).