Menu Zavřít

Itálie začíná pozvolna roztáčet kola své ekonomiky. Průmysl a stavebnictví by se mohly rozjet už za týden

27. 4. 2020
Autor: Shutterstock

Itálie začne od pondělí 4. května postupně uvolňovat omezení přijatá kvůli šíření koronaviru podle plánu, který včera na tiskové konferenci představil premiér Giuseppe Conte. V první řadě má začít opět fungovat průmyslová a stavební výroba, s koncem celostátní karantény také lidé opět budou mít větší svobodu pohybu a budou moci cestovat v rámci svých domovských regionů. V půlce května se mají otevřít obchody, knihovny nebo muzea, začátkem června pak restaurace či kadeřnictví. Školy ale začnou znovu vyučovat až v září.

"Nyní začíná fáze, kdy budeme muset koexistovat s virem. Epidemická křivka možná začne v některých regionech znovu růst. Takové riziko tu existuje, my ale musíme nebezpečí odvrátit. Proto je zcela nezbytné dodržovat odstup," řekl premiér. Při pohybu na veřejnosti budou úřady doporučovat nošení roušek, jejichž cena nesmí nově v zemi překročit 0,5 eura za kus.

"V této chvíli pracujeme na tom, aby se podařilo znovuotevřít velkou většinu podniků od zpracovatelského průmyslu až po stavební," řekl Conte italskému deníku La Repubblica. Restart bude postupný a společnosti budou muset podle italského premiéra ještě před svým otevřením přijmout přísná zdravotně-bezpečnostní opatření.

Exportéři jako první

Některá odvětví, považovaná za "strategická", včetně podniků zaměřujících se převážně na export, budou moci začít fungovat již příští týden. Jestliže tedy k tomu dostanou povolení od místních úřadů. Společnosti, které vyvážejí zboží, musí obnovit své aktivity dříve, aby se předešlo riziku, že budou vyřazeny z výrobního řetězce a přijdou o své obchody, uvedl italský premiér. "Nemůžeme tuto karanténu dále prodlužovat... riskovali bychom podkopání socioekonomické struktury země," dodal Conte.

Podle italských médií začnou nejprve fungovat odvětví, kde je možnost nákazy nízká, jako je výroba a velkoobchod, ta by mohly otevřít 4. května. Maloobchodníci by pak měli otevřít své obchody 18. května, kdy se otevřou rovněž knihovny, muzea nebo venkovní sportovní hřiště. Začátkem června se pak může znovu rozjet provoz v barech a restauracích a své služby budou moci nabízet i kadeřnictví a kosmetické salony.

Do normálu se život vrátí až s příchodem vakcíny

Itálie byla první evropskou zemí, kterou pandemie koronaviru těžce zasáhla. Celostátní karanténa platí v zemi od první půlky března a Conte se již dříve nechal slyšet, že řada karanténních opatření zejména v oblasti společenského života bude muset zůstat v platnosti až do doby, kdy bude dostupná vakcína na covid-19.

Jak poznamenala agentura Reuters, znovuotevření italské ekonomiky ostře sleduje řada zemí po celém světě, některé státy zasažené nákazou nicméně k určitému uvolnění přijatých opatření přistoupily již dříve.

EBF24

Itálie dnes oznámila nejméně obětí koronaviru od poloviny března. Počet mrtvých narostl o 260. Nejnižší za šest dní byl i počet nově nakažených, pozitivních testů bylo od soboty 2324.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).