Menu Zavřít

Italové se rozehřívají

6. 2. 2003
Autor: Euro.cz

VÚB Praha

PRAHA (myd) – Česká větev Všeobecné úverové banky prošla v loňském roce významnými změnami. Po vstupu největší italské banky IntesaBCI do VÚB došlo v Praze k výměně na postu ředitele, kterým se stal Franco Brambilla. Banka se doposud držela velice zpátky a rozhodně ji nebylo možné nazývat aktivní. Za uplynulý rok však došlo k výraznému posunu.
Informace z banky hovoří o tom, že objem poskytnutých úvěrů vzrostl o 600 procent a počet klientů se ztrojnásobil. Z drtivé většiny jde o korporátní klientelu, z níž třetinu tvoří domácí, třetinu italské a zbytek jiné mezinárodní firmy. V bance navíc začalo čerstvě fungovat oddělení trade finance. Hospodaření pražské VÚB bylo loni poznamenáno restrukturalizačními náklady a informace týdeníku EURO hovoří o tom, že banka skončí v červených číslech. „K tomu bohužel nemohu nic říct, oficiální výsledky zveřejníme za několik týdnů,“ sdělil týdeníku EURO ředitel VÚB Praha Franco Brambilla.
VÚB údajně připravuje nové produkty, otevření nových poboček a modifikaci firemní identity, přičemž vše má být představeno u příležitosti prezentace hospodářských výsledků skupiny VÚB za rok 2002. Plány banky pro letošní rok hovoří mimo jiné o další akvizici klientů a větší aktivitě v oblasti strukturovaného financování. VÚB Praha je zatím jedinou bankou s italským pozadím působící na českém trhu. UniCredito Italiano sice získalo Živnostenskou banku, avšak stále ještě v ní nemůže uplatňovat svůj vliv. „Myslím, že na trhu určitě bude dost místa pro oba bankovní ústavy,“ komentuje příchod nového konkurenta Franco Brambilla. Další Italové na českém trhu, skupina Invesmart, sice získala Union banku, ale není považována za dlouhodobého strategického investora.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).