Menu Zavřít

Italský přístav v Karlíně

17. 2. 2014
Autor: Euro.cz

Interiér nenápadné restaurace Porto prošel rekonstrukcí, ale vyhledávaná kvalita zůstala

Když se na místě zločinně špatné české restaurace otevřelo zjara 2009 Porto, bylo to v Karlíně zjevení: do ještě nedávno špinavé průmyslové čtvrti vtrhla kvalitní italská gastronomie, navíc nedotčená tuzemskou kuchařskou fantazií známou z televize. Dvěma Srbům, kteří Porto vlastní, trvalo tři roky, než dostali hospodaření podniku aspoň na nulu. Vedoucí restaurace Branislav Bogdanov mi tehdy řekl, že radši zavře, než by šel s cenami i kvalitou dolů.

Zarputilost se vyplatila. Porto si časem našlo večerní i obědovou klientelu, včetně té firemní, jež umí být s erárními kreditkami velkorysá. A kouzlo zastrčené lokace brzy objevili i politici, kteří sem rádi utečou z nebezpečně exponované Malé Strany, kde se ví o puči, ještě než ho vymyslíte. Své o tom ví třeba Petr Tluchoř, jenž se v Portu radil s Kristýnou Kočí. Nebo Kateřina Peake. Další následovali. Nyní Porto prošlo rekonstrukcí. Kuchyni přemístilo do sklepa, čímž se zvětšil restaurační prostor. Původní tmavší design interiéru vystřídaly světlejší barvy, včetně nových dřevěných židlí a lustrů. Kvalita, pohostinnost i ceny však zůstaly. Salát z chobotnice s celerem, cibulí, petrželí a olivovým olejem (195 korun) chutná přesně, jak má: čerstvě a mořem. Zatímco chobotnice je měkká a šťavnatá, vyniká chuť zeleniny křupavou čerstvostí.

Číšník a someliér Pavel Hrubý, s nímž si můžete donekonečna povídat o finesách mnoha nápojů, mi ze čtyř rozlévaných vín (dvou tuzemských, dvou italských) doporučuje moravský sauvignon blanc (70 korun). Místo obvyklé navoněnosti má jablečné podtóny a na konci tradiční moravskou kyselinu. Jako průvodce nocí by mohl být nebezpečný, sklenka k předkrmu však sedí.

Každá italská restaurace samozřejmě musí nabízet několik jídel z telecího, a proto objednávám telecí řízky v omáčce z dezertního vína Marsala (275 korun) s opečenými brambory s rozmarýnem. Maso se nejdřív griluje a poté ještě vaří s omáčkou, takže je na talíři krásně vláčné a nasáklé vinnou chutí. Zapíjím ho červeným italským montepulcianem, rozšířeným rozlévaným vínem (50 korun).

„Pořád řešíme, co s tím,“ vysvětluje mi Hrubý.

Montepulciano jistě není na medaili, bez kyselosti a trpkosti však nabízí rozumný cenový kompromis. Navíc si i v Portu všimli, že s ekonomickou recesí a rekordní nezaměstnaností přišla i menší ochota hostů investovat do vína. Ale pokud s Andrejem Babišem věříte, že bude líp, můžete si v Portu dopřát velká italská vína; mají jich slušný výběr.

Ostatně stejně jako těstovin, ryb i tradičních italských předkrmů, které vám ovšem radši nenabídnou, nemají-li čerstvé ingredience.

I po rekonstrukci zde totiž platí, že radši nic než jít s kvalitou dolů. Také proto zkuste zdejší vitello tonnato, předkrm z telecího a tuňáka. l •

porto Urxova 436/10 180 00 Praha 8 tel.: 222 313 926 Otevřeno denně 11.00–23.30 Kuchyně středomořská, italská

bitcoin_skoleni

hodnocení skvělá kvalita za výrazně nižší cenu než v centru Prahy, vždy čerstvé a pečlivě vybrané ingredience omezenější nabídka červeného rozlévaného vína Recenze všech restaurací najdete na http://euro.e15.cz/toprestaurace

O autorovi| Petr Holec, holecp@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?