Menu Zavřít

ITALSKÝ SVĚT INTERNETU

27. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Tiscali a WOL

Amsterdam (WSJE)– Italská internetová společnost Tiscali kupuje svého nizozemského konkurenta World Online (WOL) v transakci za 5,9 miliardy eur. Vznikne tak druhý největší poskytovatel internetového připojení v západní Evropě. Podle uzavřené dohody obdrží akcionáři World Online za každý cenný papír WOL 0,4353 akcie Tiscali. Jedna akcie World Online je tím oceněna na dvacet eur, přičemž minulou středu uzavíraly papíry WOL na amsterdamské burze na úrovni 15,80 eura.

ebf - tip - debata

Tiscali je dravcem na tvořícím se internetovém trhu západní Evropy. V uplynulých měsících nakupovala v Německu, ve Francii a ve Švýcarsku. Už letos na jaře se však začala potýkat s nedostatkem kapitálu, když pro celkovou nepřízeň na trhu odložila chystanou primární emisi akcií. Výhodou spojení s World Online je proto hlavně 1,8 miliardy eur, které nizozemský podnik získal letos z veřejného úpisu akcií. Po dokončení fúze bude Tiscali podnikat v patnácti evropských zemích, jejím hlavním konkurentem bude oborová jednička, kterou je T–Online, dceřiná společnost Deutsche Telecomu.

Pozice World Online se výrazně oslabila po letošní primární emisi akcií, když vyšlo najevo, že zakladatelka podniku Nina Brinková prodala pod cenou velkou část svých akcií ještě před vstupem firmy na amsterdamskou burzu. Převzetí firmy některým z konkurentů tak bylo jen otázkou času a peněz.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).