Menu Zavřít

Italský večer v neitalské hospodě

15. 11. 2005
Autor: Euro.cz

Upřímný číšník dokáže zachránit příznivý dojem

Jako by se Italové rozhodli z gruntu přebudovat pražskou gastronomii k obrazu svému. Desítky pizzerií, trattorií, bister a bistérek hlásají hrdě svou příslušnost k zemi pod Apeninami. Jsou mezi nimi opravdu vynikající podniky, nalezneme ale také smutné třetiligové napodobeniny, které tamní slavné kulinářské škole dobrou reklamu nedělají. Podnik DaNico v Dlouhé třídě vyvolal řadu diskusí. Jedni jej vyzdvihovali na piedestal, jiní zatracovali a odsuzovali ke krátké existenci. Proto jsem, chtěje se dopátrat stavu věci, do oné restaurace vstoupil, abych tam požil „vynikající jídlo se znamenitými víny v kouzelné romantické atmosféře“ - jak praví poutač restaurantu.
Hned za dveřmi se ocitám v nevelkém baru. Pult, obložený pestrou mozaikou, u něho „sektorové“ stoličky, stěna za ním po strop obložená lahvemi a několik stolků s ne docela barovými, těžce polstrovanými polokřesly. Nezmocňuje se mne ona lehce frivolní nálada, jaká se vznáší v autentických podnicích slunného jihu, proto se vydávám dále do nitra hospody, kde usedám ke stolku pod jedním z oken. Ani zde, i když mobiliář zvláště díky židlím z pleteného rákosu přece jen úporně vnucuje pocit autenticity jižního pobřeží, neobejme člověka ta žádoucí veselá, skrznaskrz optimistická bezstarostnost. Vylíčení stěn - jakýsi béžový odstín s mramorovanou texturou, účesu Gorgoninu podobný rozevlátý lustr se spoustou malých, jedva poblikávajících žároviček, prajednoduché založení, nic z toho nezvedne vaši duši do patra čiré radosti ze života. I plastika slunce, zdobící jednu ze stěn pod hlubokou klenbou, má jakýsi sladkobolně posmutnělý výraz.
Po notné chvíli se objevuje číšník a obdaří mne lístky. Ty, co do vzhledu, už posunují dojem z hospody směrem k jihu. Olezlé, osahané, s oslíma ušima, přesně v tom duchu, že obsah je důležitější vnější úpravy, však oba oblažují více než slušnou nabídkou.
Po další minutce čekání, již věnuji prohlížení vinné karty s více než třemi stovkami položek, je zde obsluha a s ní můj předkrm. Grilovaná polenta se sýrovou, tuším, že gorgonzolovou omáčkou báječně voní rozhodně lépe, než vypadá. Kvádříky polentového těsta, zlatavě žluté s černými stigmaty ohně tu a tam na povrchu, matná, jemně opalizující hladina, v níž pluje něco bárkám podobných polovin velikých oliv. Několik válečků z těla artyčoku a umná růžice z listů radicchia jsou dalšími prvky kompozice.
Jak málo je krmě pohledná, o to více zachutná hned při prvém soustu. Nenápadná, prostá chuť polenty, ozvláštněná jemným, sotva znatelným a patrně záměrným připálením, je rozšířena o výrazný, ušlechtilý part hutné omáčky. Nakonec vstoupí do hry nakysle mámivá chuť artyčoku a vše je podtrženo až dramatickým pikantem plněných oliv. Vznikne tak těžko definovatelná, až marnotratně rozmanitá, přitom však urovnaná a vzácně vyvážená varieta chutí, jež se - za střídavého vedení tu jedné, tu druhé z nich - rozplynou v hladkém, nehledaně kompaktním a vyrovnaném finále.
Chór jižního světa, jenž vnesl do mé mysli první chod večeře, mi umožňuje pohlížet na středoevropsky vyhlížející italský lokál již daleko shovívavěji. Ztracen mezi názvy kvanta mně neznámých vín marně hledám, které si dát. S tím, že výběr přenechám číšníkovi, rozhlížím se, kde bych jej spatřil. Objevuje se až s mým hlavním chodem. Přivírám oči nad slastnou vůní, provázející pokrm a jen štěrbinkami polozavřených očí pohlížím na to, co je jejím zdrojem. Telecí ramínko na mediteránním koření opět není vzorem gastronomické estetiky. Na talíři se, obloženo jen několika svěže zelenými kopinatými lístky salátu a s několika vetknutými snítkami rozmarýny, zvedalo vzhůru komolé vosí hnízdo. Do drdolu špaget byly vmíchány drobné kousky masa, vše potom lehce zalité omamně vonící šťávou. „Bylinková sekce“, byla v orchestru chutí tak patrná, že i špagety ztratily svůj obilný nádech a stejně jako maso podlehly nenásilné, přesto však zřejmé vše opanující změti chutí snad všeho koření středomořských zahrad a luk. V neuvěřitelném propletenci se předháněly, střídaly ve vedení a zase skromně ustupovaly všechny ty vonné ingredience. Bazalka, šalvěj, tymián, rozmarýn, samozřejmě česnek a snad i oregano, celý tenhle peloton předvedl úžasný “závod“, ve kterém hmotnější správně tvrdé špagety a maso, bohužel trochu tužší a vyschlé, byly odsouzeny do role přihlížejících. Jen pokud člověk okusil samotnou těstovinu, důsledně zbavenou nánosu šťávy, ucítil zdravou základní chuť obilného lánu. Ovšem notně „prorostlého“ zmíněným špalírem bylin a trav. Maso potom, požito samé, neskýtalo valného zážitku. Všechnu svou sílu a chuť nesobecky vneslo do pokrmu a odsoudilo se do role Popelky.
Dezert, na který jsem se těšil (měl být korunkou večera), nebyl. Vrchní - mimochodem jeden z mála nositelů vlastností italské gastronomie, se správnou dávkou ležérnosti, nedbalé elegance a odzbrojujícího optimismu - mne překvapivě přišel upozornit, že ovoce již není tak čerstvé, aby je doporučil. Což může být chápáno jako nedostatek, byl jsem ale raději, nežli kdybych se musel potýkat se zavadlým ovocem a žehrat na pokažený závěr příjemné večeře.
Pět set dvacet pět korun byla cena za italský večer v „neitalské“ hospodě. Přihlédnuto ke kvalitě jídla a s přimhouřením očí nad interiérem, hlavně však díky výběru vín a znamenitě chutnajícímu tomu, jež mi bylo doporučeno, ji lze bez dalšího akceptovat.

Value for Money: 8/10
+ báječná vinná karta, bohatá a kvalitní
- málo přesvědčivý neautentický vzhled interiéru

DaNico Restaurant & Wine Bar
Dlouhá 21, 110 00 Praha 1
Tel.: +420 222 311 807
e-mail: reservations@danico.cz, www.danico.cz

  • Otevírací doba: Po-Ne 11.00-01.00
  • Počet míst: 60
  • Kuchyně: italská
  • Platební karty: všechny obvyklé
  • Jídelní lístek: čeština, angličtina, italština
  • Jazyková vybavenost personálu: angličtina, italština
  • Původ nabízených vín: Itálie

Hodnocení restaurace
Atmosféra, pohodlí, estetika 8 bodů z 10
Prostírání 8 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 6 bodů z 10
Chování personálu 9 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 18 bodů z 20

Celkem: 49 bodů ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku
Nákyp z gorgonzoly podávaný na rukole s polosušenými rajčaty 150 Kč
Pečené lilky s rajčaty, parmazánem a plátky mečouna 230 Kč
Tagliatelle s plátky jehněčího carpaccia a kousky marinovaných paprik 190 Kč
Risotto se šafránem, černými olivami, tymiánem a parmicí nachovou 480 Kč
Vepřová panenka v italské slanině „Colonnata“ s omáčkou ze sýru taleggio a červeného pepře 270 Kč
Steak z hovězího masa „Angus“ s cibulovým hnízdečkem 400 Kč
Máslová ryba s lístky fillotěsta a cuketou 290 Kč
Opékané brambory s bylinkami a italskou slaninou „pancetta“ 75 Kč
Salát s čerstvým špenátem, měsíčky pomeranče a praženými piniovými oříšky 190 Kč
Smažené mandarinky s domácí jogurtovou zmrzlinou 130 Kč

bitcoin_skoleni

Výběr z nápojového lístku
Cortese dell´Alto Monferrato doc frizzante, 03 - BAVA - 555 Kč
Riviera di Ponente Vermentino doc, 03 - LUPI - 890 Kč
Pinot grigio Colli orientali doc, 03 - LIVIO FELLUGA - 945 Kč
Barbera d´Alba San Quirico, 02 - CASAVECCHIA - 640 Kč
Barolo docg Enrico VI, 99 - MONTEZEMOLO - 2340 Kč
Terre di Franciacorta doc, 01 - CA DEL BOSCO - 1070 Kč
Amarone riserva Manara, 95 - MANARA - 990 Kč

  • Našli jste v článku chybu?