Menu Zavřít

IZIP končí, Horák možná také

29. 5. 2012
Autor: Euro.cz

Již tento týden by měla vláda na návrh ministra zdravotnictví Leoše Hegera vyměnit čtyři členy správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Na jejím příštím zasedání 28. května se tak radním otevře cesta vypovědět smlouvu se společností IZIP, do jejíhož projektu elektronických knížek pojišťovna investovala již miliardy korun. Na jeho ukončení se Heger shodl s premiérem Petrem Nečasem. Po vyhodnocení pilotních programů resort totiž zjistil, že IZIP skutečně nefunguje, a proto nechtěl dál protahovat agónii. VZP má šanci vypovědět smlouvu bez sankcí do 30. června.
Zároveň by se mohla správní rada zabývat návrhem na odvolání generálního ředitele pojišťovny Pavla Horáka. O jeho výměně se mluví prakticky nepřetržitě od voleb, dosavadní pokusy se však nezdařily. Naposledy se měl tento bod diskutovat koncem dubna, ovšem tehdejší vládní krize vyvolaná absurdními požadavky Věcí veřejných jeho projednávání zhatila. Horákovi sráží vaz řada diskutabilních kroků, například právě nefunkční a drahý IZIP. V posledních dnech je to skandál s novými pacienty s roztroušenou sklerózou, jejichž léčbu odmítá VZP hradit. Podle kuloárových informací jsou na Horákovo místo dva kandidáti – náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek a někdejší člen managementu VZP Lubomír Dvořáček.
Naopak na pořadu by nemělo být rovněž častokrát skloňované odvolání šéfa správní rady a vlivného člena ODS Marka Šnajdra. Údajně s tím nesouhlasí premiér a předseda strany Petr Nečas, který potřebuje ve sněmovně jeho podporu. Do správní rady by nově měl nastoupit Hegerův první náměstek Marek Ženíšek, ekonomický ředitel rezortu Zdeněk Kabátek, ředitelka legislativy ministerstva Lucie Krausová a šéfka odboru dohledu nad zdravotním pojištěním Helena Rögnerová.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).