Menu Zavřít

Izolujme daňové ráje. Jsou jako teroristé, vyzývá ekonom Stiglitz

18. 11. 2016
Autor: Profimedia.cz

Ostrý tón vůči daňovým rájům vyslal renomovaný americký ekonom a držitel Nobelovy ceny Joseph Stiglitz. Přirovnal je k nakažlivé chorobě či teroristickým organizacím a navrhl jejich ekonomickou izolaci.

„Víme, jak se vypořádat s nebezpečnou nakažlivou nemocí: karanténou. To samé platí pro utajené ráje. Měly by být odříznuty od globálního finančního a ekonomického systému,“ nebere si servítky Stiglitz, známý kritik daňových rájů, spolu s dalším švýcarským odborníkem Markem Piethem.

Oba ekonomové byli členy vyšetřovací komise k takzvaným Panama Papers, dokumentům uniklým z panamské právnické společnosti Mossack Fonseca. Z komise ale v srpnu vystoupili, protože panamská vláda neslíbila, že závěry komise zveřejní. Vypracovali proto vlastní report, jehož závěry prezentovali v Bruselu tento týden, informuje agentura Reuters.

Daňové ráje přirovnávají nejen k nakažlivé chorobě, ale také k teroristickým organizacím. „Jsou temnou stránkou globalizace. Stejně jako teroristé operující bez hranic,“ píše se ve zprávě dle serveru CBC.

Hlavní zodpovědnost v boji proti daňovým rájům mají mít Spojené státy a Velká Británie, jako dvě hlavní světové ekonomiky. Vůči nově zvolenému americkému prezidentovi je ale Stiglitz skeptický. „Je těžké být optimistou, když sám váš prezident se daním vyhýbá či je dokonce obchází,“ prozradil serveru EUObserver. Donald Trump jako první prezident od roku 1972 nezveřejnil své daňové přiznání.


Kdo se skrývá v daňových rájích? Podívejte se do databáze Panama Papers.

Fotografie

Dvojice ekonomů navrhuje, aby bylo nelegální mít bankovní účty v daňových rájích, nebo držet v těchto zemích podíly ve firmách. Panamské dokumenty ukázaly, že lze peníze ukrýt takovým způsobem, že se stanou nedosažitelné pro vyšetřovatele i daňové úřady. A nejen že se peníze ukrývají kvůli krácení daní, zločinci je tímto způsobem perou. Stiglitz a Pieth proto vybízí, aby daňové ráje byly považovány za spoluviníky. „Jeden klient z panamské právnické firmy byl údajným vůdcem ruské organizace kolem dětské pornografie, která unášela, znásilňovala a prodávala osiřelé dívky,“ poukazují.

MMF24

Stiglitz a Pieth také navrhují mezinárodní dohody, které by odebraly licence bankám a právnickým firmám, které jsou offshore, tedy mají sídlo v daňových rájích. „Pokud bude existovat jedna jediná výjimka, peníze do ní potečou. Proto musí přijít globální a transparentní systém. Bilaterální dohody nestačí,“ dodávají ekonomové. Panama zřejmě zveřejní závěry své vlastní zprávy ještě tento měsíc.

Joseph Stiglitz je profesorem na Kolumbijské univerzitě a držitelem Nobelovy ceny za ekonomii z roku 2001. Byl viceprezidentem a hlavním ekonomem Světové banky. Zabývá se hlavně problematikou ekonomického růstu a globalizace.

Čtěte dále:

Evropští ministři se dohodli na postupu proti daňovým rájům

PPF měla síť firem v daňových rájích, tvrdí Panamské dokumenty

Českých firem s vlastníkem v daňovém ráji letos ubývá

Přečtěte si exkluzivní rozhovor o zakládání firem v daňových rájích:

Nízké daně? Offshore už není, co býval

Vítězslav Hruška, partner firmy Apogeo

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).