Menu Zavřít

Izrael vyhlíží těžbu plynu z Leviathanu. Připravuje jeho vývoz do Evropy

6. 9. 2016
Autor: Deepwater Horizon Response, CC BY 2.0, Wikimedia Commons

Izraelský zemní plyn se přiblížil vysněné cestě do Evropy. Těžba z gigantického pole Leviathan a dalších ložisek ve Středozemním moři má mít po měsících legislativních průtahů a nejistoty konečně volnou cestu. Izrael chce navíc zřídit alespoň dvě transportní trasy do Evropy.

„Izrael je po pár letech zdržení opět ve hře,“ prohlásil tamní ministr energetiky Yuval Steinitz pro deník Financial Times. Steinitz minulý týden v Londýně, tento týden v Singapuru, láká největší světové těžaře a ujišťuje je, že těžbě plynu v zatím nedotčených ložiscích ve východní části Středozemního moře už neleží nic v cestě.

V březnu Nejvyšší soud Izraele zablokoval dohodu mezi vládou a energetickými společnostmi o rozvoji největšího izraelského plynového pole Leviathan. Podle kritiků konsorcium kontrolující Leviathan americké firmy Noble Energy a domácí skupiny Delek Group vytvořilo monopol. Vláda však v červnu přišla s novou dohodou, která napravila podmínky smlouvy podle požadavků soudu.

Investice brzdila i nejistota kolem vládních regulací, které se ale podle Steinitze nyní stabilizovaly. Izrael neměl pro odvětví vytvořené vhodné prostředí, po mnoho let byl dovozcem plynu. Podle ministra je o izraelský zemní plyn mezi zahraničními investory zájem.

Levantinská pánev (Zdroj: Wikimedia Commons, public domain) Levantinská pánev, kde se nachází pole Leviathan a další bohatá ložiska plynu (Zdroj: Wikimedia Commons, public domain)

Izrael byl donedávna závislý na dovozu plynu, v roce 2013 ale zahájila Noble Energy s Delek Group a dalšími izraelskými firmami těžbu na poli Tamar. Těžba na Leviathanu má podle plánů Noble Energy začít v roce 2019. Zásoby na poli Tamar objeveném v roce 2009 se odhadují na 241 miliard metrů krychlových. Leviathan, který byl nalezen o rok později, má odhadované zásoby 535 miliard metrů krychlových. Jedná se o jedno z největších nalezišť plynu poslední dekády. Podle Steinitze je pravděpodobné, že největší množství plynu bude teprve objeveno.

CIF24

Plyn z těchto nalezišť má zemi pomoci uspokojit na několik desetiletí domácí poptávku a mohl by z ní učinit i vývozce plynu, uvedl dále Steinitz. Izrael již vyváží do Jordánska a Egypta, dlouhodobým cílem je ovšem vývoz do západní Evropy. Jedna z možných cest vede po moři přes egyptské terminály, další možností je plynovodem skrze Turecko, nebo přes Kypr a Řecko. Steinitz chce zprovoznit alespoň dvě varianty.

Východní oblast Středozemního moře se stala významným zdrojem zemního plynu. Svá ložiska tu má i Egypt, kde těží italská Envi a britská BP. Podle expertů mnoho rezerv připadá také Kypru.


Přečtěte si, jakým způsobem chce Evropa snížit závislost na ruském plynu:

Obrat? Brusel chce podporovat jadernou energetiku

Německá jaderná elektrárna Isar

Čtěte dále:

Erdogan chce ruský plynovod a dál vyhrožuje EU

Metry nebo stopy? Britové si kvůli chybě ve výpočtu připlatili za plyn


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).