Menu Zavřít

Izrael: Žhavé ohnisko... investic

27. 6. 2007
Autor: Euro.cz

Za zpřísněných bezpečnostních opatření...

… domácí společnosti vzkvétají a expandují do zahraničí

Možná si myslíte, že když Izraelci pokračují ve svárech s Palestinci, znamená to pro investory červenou. Ale i uprostřed bujícího násilí mnohé z místních společností aktuálně prospívají a burza cenných papírů v Tel Avivu dosahuje rekordních úrovní. Dokonce ani převzetí pásma Gazy islamistickým hnutím Hamas uprostřed června trend nezpomalilo. Index TA se letos zvedl o 21 procent a 17. června dosáhl vůbec nejvyšší úrovně.
Obchodní nárůst je znamením, jak dobře je Izrael schopen ochraňovat svou ekonomiku před krizí. Velká část izraelského ekonomického úspěchu poslední doby je podpořena zlepšenou bezpečností. Sebevražedné útoky rázně poklesly; ve velké míře jako výsledek impozantních zdí a plotů oddělujících Izrael od Gazy a Západního břehu Jordánu. Téměř šest let po začátku druhé intifády se nakupující lidé cítí bezpečněji, jsou při síle a již čtvrtým rokem pomáhají zvedat roční růst o pět procent.
Samosebou, Izraelci se učili s konfliktem sžívat dlouho. Dokonce se nedá říct, že by obavy z íránské hrozby, z možnosti další války v jižním Libanonu nebo z dalšího zhoršení vztahů s Palestinci opadly. „Znovuzahájení sebevražedných bombových atentátů nebo raketové útoky z Libanonu budou mít negativní dopad na ekonomiku,“ říká Leo Leiderman, hlavní ekonom Banky Hapoalim, největšího finančního ústavu v Izraeli.
Přesto Izrael vzkvétá. A jeho návrat není jen příběhem obnovené důvěry spotřebitelů. Již dlouho jsou díky své technické výjimečnosti známy společnosti Teva Pharmaceutical Industries či Check Point Software Technologies. V zemi vyrůstají globální firmy, jež se zabývají nemovitostmi, chemickou výrobou, energiemi a tak dále. Burza již letos zaznamenala 46 původních veřejných nabídek, což je více, než činil počet za celý rok 2006. Společně bylo získáno 2,4 miliardy dolarů, trojnásobek loňského výsledku. „Ekonomické klima pro investice tu nikdy nebylo lepší,“ říká Stanley P. Gold, prezident fondu Shamrock Holding z Los Angeles, který vede Roy E. Disney.

EBF24

Nakupování trofejních majetků

Mnohé nejžhavější společnosti Izraele sídlí sice v Tel Avivu, ale aktivity mívají v zámoří. To platí zvláště pro hráče v realitách. Izraelské korporace vkládají miliardy dolarů do nemovitostí v USA, ve Velké Británii, Rusku, Polsku i v dalších zemích. Index telavivské burzy Real Estate-15 vzrostl o 80 procent v roce 2006 a letos půjde nahoru o dalších 25 procent. Dne 10. června společnost Ed-Al Group, jež vlastní hotel Plaza v New Yorku, oznámila, že investuje šest miliard v Las Vegas, a Africa Israel Investments Group 1. května uvedla, že zaplatí 525 milionů dolarů za historickou budovu Timesů v New Yorku. „Učinili jsme loni zásadní rozhodnutí, protože 90 procent našeho budoucího růstu půjde mimo Izrael,“ říká Erez I. Meltzer, výkonný ředitel africko-izraelské skupiny.
Další sektory se rovněž čím dál více globalizují. Holdingová společnost Israel Corp., která podniká v lodní dopravě, nemovitostech a ropných rafineriích v zemi, oznámila v květnu dvě joint venture, jedno na produkci automobilů v Číně a druhé týkající se nákupu 50 procent akcií energetické výrobní firmy v Latinské Americe. Akcie v roce 2007 vzrostly o téměř 50 procent. Rostoucí globální poptávka narostla i koncernu Israel Chemicals, hlavnímu výrobci hnojiv, a také společnosti Makhteshim Agan Industries, výrobci agrochemikálií. Obě společnosti exportují více než 90 procent produkce a mají značné aktivity mimo vlast. Ceny jejich akcií vzrostly o 39, respektive o 31 procent. Shrnutí? Ačkoliv politické problémy Izraele nejsou v blízké době řešitelné, nejsilnějším subjektům země se podařilo oddělit od tamní vřavy a srovnat krok se světovou ekonomikou.

Copyrighted 2007 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).