Menu Zavřít

Izraelská Teva a tři dodavatelé opiodů se v USA vyhnuli soudu. Zaplatí 6 miliard

21. 10. 2019
Autor: čtk

Tři velcí distributoři a jeden výrobce léčiv se vyhnuli na poslední chvíli soudu, který měl dnes v souvislosti s opioidovou krizí začít v Ohiu. Dohodly se na mimosoudním vyrovnání ve výši 260 milionů dolarů (bezmála šest miliard korun). Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na právního zástupce dvou ohijských okresů. Opioidová krize si podle Středisek pro kontrolu nemocí a prevenci (CDCP) v letech 1999 až 2017 vyžádala kolem 400 tisíc životů.

Čtveřice firem - distributoři AmerisourceBergen, Cardinal Health a McKesson a izraelský výrobce Teva - detaily vyrovnání ještě zveřejní. Právní zástupce žalobců Hunter Shkolnik uvedl, že Teva zaplatí 20 milionů dolarů v hotovosti a za 25 milionů dolarů nakoupí lék Suboxone. Ten užívají lidé, kteří se chtějí závislosti na opioidech zbavit.

Soudce uvedl, že stanoví nové datum pro zahájení soudního procesu s pátým ze žalovaných, s americkým řetězcem lékáren Walgreens Boots Alliance. Šestá žalovaná strana, menší distribuční společnost Henry Schein, soudnímu procesu v Ohiu unikla díky vyrovnání 1,25 milionu dolarů.

V pátek se firmám nepodařilo dosáhnout širšího mimosoudního vyrovnání ve výši 48 miliard dolarů, kterým se chtěly vyhnout 2600 žalobám. Ty na společnosti podaly jednotlivá americká města, okresy a státy, připomněla agentura Reuters.

EBF24

Žalobci zpravidla výrobce léčiv obviňují z toho, že výhody opioidů zveličili a naopak bagatelizovali rizika vzniku závislosti. Distributoři podle nich zase nenahlásili příliv podezřelých objednávek.

Farmaceutické firmy poukazují na to, že štítky na lécích schválené státním úřadem CDCP před možným vznikem závislosti varují. Distributoři se brání tím, že jsou „pouhý článek farmaceutického dodavatelského řetězce“, jehož funkcí je dodat léky předepsané lékaři k pacientům.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).