Menu Zavřít

JÁ SE TAK TĚŠÍM

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Po volbě slovenské hlavy státu poslal prezident Václav Havel, jak už bývá zvykem, blahopřejný telegram, ve kterém Rudolfu Schusterovi blahopřál ke zvolení prezidentem Slovenské republiky. Tak se to dělá. Co mě osobně překvapilo, byl dodatek, kde Václav Havel vyjadřuje, jak se velmi těší na setkání s panem Schusterem.

Chtěl bych se jen ujistit, že pan prezident ví, že se jedná o stejného Rudolfa Schustera, kterého on sám po roce a několika měsících působení ve funkci československého velvyslance v Kanadě odvolal kvůli lustračnímu zákonu, a to k velkému potěšení české a slovenské komunity žijící v Kanadě.

Ta nechtěla akceptovat ve funkci porevolučního velvyslance vysokého funkcionáře komunistické strany. Pane prezidente, nevzpomínáte-li si na to, připomenu malou nepříjemnou peripetii, která odchod pana Schustera z Kanady doprovázela. Bývalý pan velvyslanec se obrátil dopisem na představitele kanadské vlády, aby intervenovali v Praze, že by měl zůstat ve své funkci. Asi si neuvědomoval, že jmenování i odvolávaní velvyslance je jedině ve svrchované kompetenci vysílajícího státu.

Rád bych se ujistil, pane prezidente, zda víte, že se jedná o stranického funkcionáře předlistopadové komunistické strany, který se v sedmdesátých letech aktivně podílel na normalizaci Československé socialistické republiky. Že se jedná o člena Ústředního výboru KSS (od roku 1986).

Určitě rovněž víte, že se jedná o člověka, který ještě v osmdesátých letech hřímal, jak si socialismus ubráníme a vzít si ho nedáme. O člověka, který se z postu člena ÚV KSS podílel na pošlapávání těch hodnot, za které jste jako disident bojoval.

Ještě pořád se tak těšíte na vaše setkání s Rudolfem Schusterem, pane prezidente?

Pak mám ještě jeden dotaz: Co vám dává právo odmítat jednání s pány Grebeníčkem nebo Ransdorfem z KSČM, když zvete ke konzultacím šéfy parlamentních stran? Vždyť žádný z nich neseděl v předrevolučních dobách v tak vysokém stranickém postu jako současný slovenský prezident. Je jejich nedostatkem, že nemají schopnost tak rychle obracet kabát jako pan Schuster? To víte asi nejlépe vy sám.

Inaugurace prezidenta republiky je slavnostní akt, kterého se hlavy sousedních států účastní. Standardní záležitost. Ale kde se ve vás bere to nadšení, pane prezidente? Šťastnou cestu do Bratislavy.

MMF24

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).