Menu Zavřít

Jaderka s výrobním číslem jedna

18. 6. 2012
Autor: profit

V ruské Novovoroněži vždy stavěli jen prototypy jaderných elektráren. Byly to v podstatě experimenty, které měly ověřit, jak budou nové typy reaktorů fungovat v praxi. Teď se tady staví další dvě novinky. Jednou by je mohl hostit i český Temelín. 

Novovoroněžská jaderná elektrárna

Foto: Jan Stuchlík

Měl by tady být pořádný cvrkot. V lese jeřábů, který obklopuje staveniště dvou nových bloků Novovoroněžské jaderné elektrárny, prý pracují čtyři tisícovky dělníků. Do konce roku by jich mělo být dokonce šest a půl tisíce. Jenže ve stínu obří chladící věže, proti níž vypadá samotná skoro padesátimetrová budova jaderného reaktoru jako malý domek, vládne klid. Z budov se sice ozývá řinčení a vrčení strojů, ale to je tak vše, co dává tušit, že se tady staví historicky první ruské bloky s výkonem 1200 MW. Možná je to tím, že jsou dvě hodiny odpoledne a teploměr ukazuje 27 stupňů.

Jedenáctimetrový zelený reaktor určený pro první blok elektrárny připlul před pár týdny po nedalekém Donu. Zatím odpočívá v bílém domku vedle turbínové haly. Čeká, až dělníci dokončí opláštění betonové dutiny, do níž ho zasadí speciální jeřáb. I ten musí dělníci teprve smontovat a usadit na kolejnice pod stropem reaktorové haly. Na svém místě by měl být reaktor už v létě. Aspoň to tvrdí ředitel elektrárny Sergej Petrov. Původně se tady měly stavět čtyři bloky, ale po vypuknutí finanční krize v projektu zbyly jen dva.

Proč je Novovoroněžská elektrárna unikátní?

Kolik českých firem se podílí na její výstavbě?

Kolik českých firem se může dostat k dostavbě Temelína?

Co je lapač roztaveného jádra reaktoru?

EBF24

Co všechno hlídá bezpečnost reaktoru nové generace?

To vše se dočtete v pondělním vydání týdeníku PROFIT.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).