Menu Zavřít

Jaderná rozbuška

13. 4. 2006
Autor: Euro.cz

Írán

CIF24

PRAHA (mtc) - Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád minulý týden oznámil, že se jeho zemi podařilo obohatit uran, a ten že je určen výhradně pro civilní účely. USA a některé země Evropské unie jsou přesvědčené, že jaderné elektrárny jsou Ahmadínežádovi jen záminkou, za kterou skrývá projekt výroby jaderných zbraní. Rada bezpečnosti OSN přitom vyzvala koncem března Írán, aby na měsíc přerušil všechny své pokusy obohacovat uran, jinak že proti němu mohou být vyhlášeny sankce.
Několik dnů před Ahmadínežádovým oznámením zveřejnil vlivný americký časopis New Yorker informace, že USA zintenzivňují přípravy na vojenskou operaci proti Íránu. Jak tvrdí zpravodajský zdroj časopisu New Yorker, plán Pentagonu počítá i s použitím taktických jaderných zbraní proti íránským podzemním bunkrům.
V souvislosti s oběma informacemi začala cena ropy na světových trzích stoupat a přiblížila se k sedmdesátidolarové hranici. Severomořská ropa Brent se minulý týden prodávala na londýnské burze až za 69,70 dolaru za barel.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).