Menu Zavřít

Jaderná soutěž v Česku bez Američanů? Westinghouse prý už žádný reaktor nepostaví

30. 1. 2017
Autor: Pinkas Martin/Euro

Toshiba a její dceřiná společnost Westinghouse přestanou stavět další jaderné elektrárny. S tímto zjištěním přichází deník The Japan Times s odvoláním na nejmenované zdroje. Pokud se zpráva potvrdí, Westinghouse přijde o možnost ucházet se mimo jiné o stavbu nových atomových reaktorů v Česku.

K razantnímu zásahu dospěli šéfové japonského koncernu Toshiba poté, co zvážili dopad prodlužování a prodražování výstavby reaktorů na jihovýchodě Spojených států amerických. Zakázky na stavbu nových bloků v elektrárnách V. C. Summer a Vogtle jsou pro Westinghouse natolik ztrátové, že Toshiba k nim vytvoří ve svém účetnictví opravné položky za 700 miliard japonských jenů (154 miliard českých korun).

Westinghouse bude moci podle japonského deníku dokončit rozestavěné reaktory typu AP1000 v Číně a ve Spojených státech, další zakázky však už nepodepíše. Do budoucna se má soustředit jen na údržbu stávajících bloků a jejich následné odstavování z provozu.

Padat budou i hlavy odpovědných manažerů. The Japan Times uvádí, že ve funkci skončí předseda představenstva Toshiby Šigenori Šiga i šéf Westinghouse Electric Company Danny Roderick. Prezident koncernu Toshiba Satoši Tsunakawa si naopak svůj post udrží.


Jak se na dostavbu jádra v Česku dívají politici? Čtěte:

Zeman chce další jaderné zdroje. Co nejdříve

Sobotka věří jádru, na obnovitelné zdroje se nechce spoléhat


Připomeňme, že právě americký Westinghouse byl považován za favorita soutěže na dostavbu třetího a čtvrtého bloku elektrárny Temelín. V předběžném hodnocení nabídek z března 2013 vedl nad konsorciem Rosatom – Škoda JS na body v poměru 80 ku 66. O rok později však ČEZ jaderný tendr zrušil bez výběru vítěze, protože nedostal od vlády záruku návratnosti stamiliardové investice.

Westinghouse se přihlásil také do plánované nové soutěže, kterou organizuje česká vláda. V polovině února má o podmínkách účasti v tendru vyjednávat s vládním zmocněncem Jánem Štullerem. Zatím lze jen spekulovat, zda bude v soutěži pokračovat. Je nutné počkat, zda Toshiba své stažení z trhu výstavby nových reaktorů oficiálně potvrdí.


Euro.cz o problémech Westinghouse při výstavbě nových reaktorů v USA informovalo již dříve:

Výrobce reaktorů Westinghouse prodělává miliardy. Mateřskou Toshibu táhne ke dnu

Stavba čínské jaderné elektrárny Sanmen s reaktory Westinghouse AP1000

WT100

Přečtěte si, jak minulý rok svědčil jaderné energetice:

Jádro na vzestupu: loni se spustilo deset reaktorů, polovina z nich v Číně

Jihokorejská jaderná elektrárna Šin-kori. V roce 2016 šel do provozu nový blok s reaktorem APR1400


  • Našli jste v článku chybu?