Menu Zavřít

Jaderná zakázka z Finska. Příbramský ZAT se podílí na modernizaci elektrárny Loviisa

19. 4. 2018
Autor: Profimedia.cz

Česká společnost ZAT se podílí na modernizaci starších reaktorů ve finské Loviise. Získala zakázku za 4,6 milionu eur.

Příbramský výrobce řídicích systémů pro elektrárny a průmyslové závody ZAT získal další prestižní zakázku. Na základě smlouvy s finskou společností Fortum dodá nové systémy řízení polohy regulačních tyčí v reaktorech jaderné elektrárny Loviisa. Zakázku v hodnotě 4,6 milionu eur (115 milionů korun) bude ZAT realizovat postupně do poloviny roku 2021.

Český dodavatel měl výhodu v tom, že v Loviise se nacházejí reaktory ruského typu VVER 440. A právě na ruské reaktory se ZAT specializuje. „K tomu máme dalších šest systémů řízení polohy regulačních tyčí pro technologii VVER 440 zasmluvněných a jejich realizace bude ukončena v průběhu následujících tří let,“ dodává Karel Stočes, ředitel divize Jaderná energetika v ZAT.

ebf - tip - debata

Mezi největší zakázky, které se podniku ZAT za posledních pět let podařilo získat, patří dodávka řídicích systémů do maďarské jaderné elektrárny Paks za více než půl miliardy korun či dodávky pro slovenské Mochovce. I díky nim zvýšil ZAT předloni tržby na 813 milionů a čistý zisk na 103 milionů korun. Vlastníkem firmy je byznysmen Jaroslav Scharf.

Dále čtěte:

Kterak Rakušan atom štěpil. I bezjaderné Rakousko produkuje radioaktivní odpad

Poslušný sluha, nebo stroj na dividendy? ČEZ je zralý na dělení

Rakousko žaluje podporu britské elektrárny. Na mušce má ale Temelín


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).