Menu Zavřít

Jaderné zbraně záruka bezpečnosti

28. 8. 2009
Autor: Euro.cz

Rusko mgr.

Více než polovina (53 procent) Rusů je přesvědčena, že jaderné zbraně nejvíce garantují bezpečnost Ruska. Výzkum na toto téma provedlo Celoruské centrum veřejného mínění (VDIOM). 27 procent dotazovaných si myslí, že jaderné zbraně mají důležitý, ale ne rozhodující význam (v roce 2006 bylo takto smýšlejících 31 procent).
Dle šesti procent Rusů je role atomových zbraní velice omezená, tři procenta si myslí, že tyto zbraně nemají žádný vliv na bezpečnost Ruska a další tři procenta jsou toho názoru, že naopak představují pro zemi nebezpečí.
Průzkum ukázal, že 60 procent Rusů věří tomu, že vyrobení atomové bomby v SSSR roku 1949 vrátilo zemi vojenskou prestiž a odvrátilo hrozbu války. Těch, kteří míní, že vznik sovětské atomové bomby vedl k bezhlavému zbrojení a přivedl svět na pokraj jaderného konfliktu, je pouze 27 procent a jde převážně o mladé lidi.
Průzkum proběhl na konci srpna po celém Rusku a dotazováno bylo 1600 osob ve 42 ruských oblastech, krajích a republikách. Statistická chyba nepřevyšuje 3,4 procenta.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).