Sbírka vín se jako jediná často obměňuje, o to více však přináší radostiJménem vinotéka se dnes honosí řada prodejen s vínem, ač správně toto slovo označuje určitou kolekci, zásobu či sbírku vín.Ta samozřejmě může být i v prodejně nebo restauraci, ale vytváření takové sbírky je především individuální záležitostí.
Sbírka vín se jako jediná často obměňuje, o to více však přináší radosti
Jménem vinotéka se dnes honosí řada prodejen s vínem, ač správně toto slovo označuje určitou kolekci, zásobu či sbírku vín.
Ta samozřejmě může být i v prodejně nebo restauraci, ale vytváření takové sbírky je především individuální záležitostí. Má jednu neobvyklou vlastnost - zatímco sbírky čehokoliv jiného se vám neustále hromadí a zabírají stále více místa, vaše kolekce vín zcela přirozenou formou současně - a mnohdy překvapivě rychle - ubývá. Obrovskou výhodou je, pokud můžete pro vinotéku využít sklepních prostor. Nejprve je ale nutno svést tuhý boj s ostatními členy rodiny, kteří by na vínem okupovaném prostoru raději viděli kompoty a nakládané okurky, prostor na věšení prádla, saunu nebo třeba bicí soupravu. Potom nastanou obtíže praktického rázu, protože zajištění odpovídajících skladovacích podmínek není jednoduchou záležitostí. Jakýmkoli úpravám a stavebním zásahům by měl předcházet nejméně jeden rok pečlivého měření a zaznamenávání průběhu teplot a úrovně vlhkosti. Podstatné přitom je vyhodnocení rozdílů v zimním a letním období. Zde platí dvojnásob rčení o dvojím měření, protože účinek opatření, která jste učinili k dosažení optimální teploty a vlhkosti, se pozná teprve časem a obvykle je nutno provádět další korekce. Po vyčerpání vědeckých metod pak třeba dojde na pověstné umývadlo s mokrým hadrem. V bytech jsou možnosti ovlivnit vlhkost a teplotu v prostoru uvažované vinotéky jen omezené, ale i tady lze za pomoci různých triků vhodné prostředí alespoň upravit. A vždy se dá využít speciální klimatizované skříně. Výběr a nákup vín je potom jednou z nejpříjemnějších činností. S výjimkou placení, samozřejmě. Skladba vín vaší vinotéky by měla odrážet převládající gastronomické zvyklosti vaší rodiny. Pokud pijete víno především v kombinaci s jídlem, druhová a ročníková pestrost musí být podstatně širší, než v případě, kdy převažuje pití vína „jen tak“. Stejně tak skladbu vín ovlivní převažující povaha vaší domácí gastronomie - převládá tmavé maso, ryby, zelenina? Nejprve ale vezměte papír a tužku a věnujte se jednoduché aritmetice. Spočítejte celkovou předpokládanou kapacitu láhví. Menší část, asi 20 %, věnujte jednoduchým vínům na běžné pití. Nemá cenu mít jich velkou zásobu. Tato vína podléhají poměrně rychlému stárnutí a je vhodnější je spíše aktuálně obnovovat. Podstatná část kolekce, přibližně 60 %, by měla sestávat z vín střední a vyšší kategorie, která svým složením pokryjí rozhodující spektrum vašich potřeb. Jejich charakteristiky by měly být hodně různorodé - měla by být zastoupena vína výrazná i nevtíravá, tvrdá i měkká, ostřejší i hebká, kyselejší i jemná, mohutnější i tenká. Poslední část vín je určena k dlouhodobému ležení. Ta budou ozdobou vaší kolekce i zdrojem „těšení“ po řadu let. Jejich chvíle přijde při slavnostní tabuli nebo při setkání s obdobně naladěnými přáteli. Z hlediska vinařského zeměpisu bude určitě jistá část reprezentovat domácí výrobce, druhou podstatnou složkou by měla být vína francouzská (především u vyšší kategorie) a třetí skupinu by měla tvořit vína z dalších evropských a zámořských oblastí. Pravověrný znalec vín si ve vinotéce vede speciální „sklepní“ knihu. Ta umožní nejen vést evidenci o počtech vína a vývoji jeho kvality a vlastností, ale také zaznamenat podstatné události. Například chvíli, kdy za vaší manželkou přišla přítelkyně a k odpolednímu posezení si náhodně otevřely jakousi zašlou láhev s nápisem Chateau Margaux 1945.