Menu Zavřít

Konference E-mobilita: Nezávislost na Asii? Volkswagen vyvíjí vlastní baterii

24. 5. 2019
Autor: čtk

Západní automobilky se bez Číny a Jižní Koreje neobejdou, většina článků do elektromobilů pochází z těchto zemí. Evropský průmysl to chce změnit.

“Koncern Volkswagen potřebuje být nezávislý. Má ambici vyrábět si do budoucna baterie do elektromobilů sám,” prohlásil Marcel Archleb, šéf značky Audi v České republice, na konferenci E-mobilita pořádané týdeníkem Euro. Automobilka má pro letošek odvážné plány. Během letoška pošle na trh čtyři hybridní vozy a dva čistě elektrické speciály e-tron (SUV a sportback).

Audi tak kopíruje další automobilky, které směřují svou výrobu k elektrickým vozům. “Jasné je, že doba elektromobility přichází, mám ale stále víc otázek než odpovědí,” řekl Zdeněk Petzl, výkonný ředitel Sdružení automobilového průmyslu. V průběhu konference E-mobilita v pražském hotelu Augustine uvedl, že poslední evropský vůz s čistě spalovacím motorem by mohl být vyroben někdy mezi roky 2030 a 2040.

Konference E-mobilita pořádaná týdeníkem Euro

Petr Knap ze společnosti EY upozornil, že zapomínat by se nemělo ani na vodíkový pohon automobilů, který může být alternativou k elektřině především na delší vzdálenosti. “Vodíkový pohon není pro elektromobilitu konkurence,” dodal Aleš Douček z České vodíkové technologické platformy HYTEP. Zatímco pro pohon nákladních aut či autobusů se vodíkové články nejspíš neuplatní, v kategorii SUV by podle Doučka mohly uspět.

Na nástup vozidel na alternativní pohon se připravují i leasingové společnosti, jak zmínil Jiří Matula, generální ředitel Unicredit Leasing CZ. “Finanční sektor zvládne ufinancovat i násobky dnešních prodejů,” předpověděl. Loni se přitom v Česku prodalo sedm stovek elektromobilů.

MMF24

Konference E-mobilita
24. května 2019, Hotel Augustine Praha
Pořádá: týdeník Euro
Partneři: Audi, EY, E.ON

Přečtěte si:

Číňané staví v Německu továrnu na baterie. Muskova Gigafactory bude proti ní trpaslík

Němci finišují s přípravou těžby lithia okolo Cínovce. Bez zbytečného křiku

Elektromobil je čistší než auto se spalovacím motorem, i když ho pohání energie z uhlí

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).