Menu Zavřít

Jak Češi vnímají riziko: řízení bez pásu je bezpečnější než nechráněný sex

7. 12. 2019
Autor: CC0 via Pixabay

Řízení bez pásu je pro Čechy bezpečnější než nechráněný sex. Hazard je stejně riskantní jako investice. Upravit si daňové přiznání je riskantnější než mít pletky se zadaným partnerem. To jsou výstupy z průzkumu NN Životní pojišťovny mezi tisícovkou respondentů. Podle něho jsou Češi vnímavější k rizikům a celkově opatrnější než lidé na Západě. Naopak nejvíce řeší otázky týkající se etiky a morálky, následuje obava o zdraví a finance.

Podle průzkumu NN Češi vnímají největší riziko v situacích, které mohou vypovídat o jejich charakteru. Například čtvrtina lidí by však nebrala jako risk nevrátit peněženku plnou peněz a osm procent lidí by nemělo problém chlubit se prací někoho jiného.

„U zdraví a bezpečnosti mají Češi vcelku jasno. Rizika, která mohou přímo ohrozit život a zdraví, si uvědomuje většina lidí a staví se k nim zodpovědně. S finančním zajištěním pro případ úrazu nebo jiné nepříjemnosti s dopadem do rozpočtu domácnosti je to horší. Rizikové nebo životní pojištění pro případ úrazu nemá ani polovina lidí,“ uvedl generální ředitel NN Životní pojišťovny Maurick Schellekens.

Kuriozitou je, že Češi vnímají nechráněný sex s neznámým jako nebezpečnější činnost než jízdu v autě bez pásu. „Šance na to, že řidič přežije autonehodu, je přitom podle odborných odhadů vyšší asi o 40 procent v případě, že je řidič připoutaný,“ dodal.

Třetí nejrizikovější oblastí života jsou pro Čechy peníze. Průzkum ukázal na zajímavou spojitost mezi vnímáním rizika u investic a hazardu. Investovat desetinu ročního příjmu do konzervativního fondu je pro Čechy skoro stejně rizikové jako vsadit ve sportce denní výdělek, který je podle průměrné mzdy asi 1500 Kč. A podobná je i představa lidí o rizikovosti investic do akcií a sázení v kartách.

„Češi se bojí investic. Jakýkoli výkyv hodnoty vnímají jako riziko, a to dokonce na stejné úrovni jako hazard. Není se úplně čemu divit. Porevoluční český finanční trh je stále celkem mladý, a i přes relativní finanční zodpovědnost, která Čechy charakterizuje, mnoho lidí stále ještě finančním nástrojům nedůvěřuje,“ upozornil Schellekens. Většina Čechů se kvůli neochotě podstupovat domnělé riziko obává spořit v dynamických penzijních fondech investujících do akcií.

ebf - tip - debata

Nejbezpečněji se Češi cítí mezi přáteli. O důležitosti vztahů v životě svědčí velká neochota dotázaných stěhovat se někam daleko. Tři čtvrtiny dotázaných také nemají žádný problém oponovat svým kamarádům. V práci už je to ale jiné. Třetina Čechů se podle průzkumu NN bojí vyjádřit nesouhlas se šéfem nebo říct nepopulární názor před kolegy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).