LA DEGUSTATION BOHÉME BOURGEOISE
„LaDegu“ vás svým konceptem bude možná tak trochu vracet do dětství, a to ze dvou důvodů. Jednak proto, že šéfkuchař Oldřich Sahajdák vytváří se svým týmem jídla evokující ta od babičky, ale v poněkud zmenšené a „rozložené“ podobě - konkrétně můžete čekat asi dvacetichodové degustační menu. Druhým důvodem, který pravděpodobně zahřeje duši dítěte uvnitř každého z nás, je hravost foodstylingu na talířích a také hádanky, které mohou lahodné pokrmy vyvolat, protože tradiční jídla se zde téměř vždy servírují v nevyzpytatelném kabátku. Dodržuje se několik pravidel. Jedním z nich je například to, že se nesmí opakovat žádná surovina v menu dvakrát. Dalším principem je kombinace produktů. Ty se snoubí tak, jak se vyskytují běžně v přírodě. Roste-li rajče vedle pole s hořčicí, pak je kuchaři dají dohromady i na talíři. Chytrý a přirozený přístup, který očividně skvěle funguje. •
ADRESA
Haštalská 18, 110 00, Praha 1 — Staré Město, www.ladegustation.cz FIELD
Field dostal svoji první hvězdu již po roce fungování. Zásluhu na tom má bodrý šéfkuchař Radek Kašpárek z rázovité Ostravy. Jeho kořeny se odrážejí v kreativních jídlech, která vykazují minimalistickou surovost, přírodní syrovost a severskou strohost. Příkladem může být kachna v podobě jedlých červených kamenů podávaných na těch skutečných. Field je dokonalý útok na všechny smysly, navíc podtržený originálním stropem s měnícími se barevnými výjevy z polí a také zavěšeným červeným pluhem, který na pole, v angličtině field, neodmyslitelně patří. Kuchaři často pracují s předem vyrobenými produkty, jako jsou například zavařené, nakládané či fermentované byliny, ovoce či zelenina. Radek se navíc do každého jídla snaží zakomponovat a hravě vybalancovat hořkost, slanost, sladkost i svou oblíbenou kyselost. Harmonie v jídle a mezi týmem, to jsou priority, na nichž Field úspěšně stojí. •
ADRESA
U Milosrdných 12, 110 00, Praha 1 — Staré Město, www.fieldrestaurant.cz