Menu Zavřít

Jak co nejrychleji nalézt ztraceného psa? Pomoci může Národní registr majitelů zvířat i myslivci

14. 3. 2020
Autor: Shutterstock

Ztráta domácího mazlíčka není rozhodně nic příjemného. Zvíře - ať už je to pes, kočka či cokoliv jiného - se může svému pánovi zatoulat velice snadno, najít ho ale kolikrát bývá o poznání složitější. Naštěstí existují organizace, které s jejich hledáním pomohou. Na koho se tedy v takovém případě obrátit a jak vlastně vůbec postupovat?

Chystáte-li se jít se svým psem na procházku, měli byste si ujistit, že u sebe máte jeho identifikační průkaz. K čemu je dobrý? Většinou ho sice nepoužijte, ale bude se vám hodit právě ve chvílích, kdy zjistíte, že se váš čtyřnohý přítel někam zatoulal a vám se ho nedaří najít.

V tomto identifikačním průkazu je totiž uvedeno číslo mikročipu, které má pes na obojku a pomocí něhož vás mohou v případě jeho nálezu příslušné autority dopátrat a zkontaktovat.

To, jak byste po ztrátě psa měli postupovat, záleží na okolnostech. Pakliže vám ztratil například během procházky v otevřené přírodě, doporučují odborníci počkat pár hodin na místě. Je totiž dost možné, že ve svém okolí třeba jen ucítil háravou fenu a vydal se ji stopovat, a tak zde existuje velká pravděpodobnost toho, že se po nějaké chvíli vrátí nazpět. Pokud vás tu nenajde, může ztracené zvíře samo začít hledat cestu domů.

Něco jiného ovšem je, víte-li, že se v bezprostředním okolí nachází nějaká rušná silnice. Tehdy je zapotřebí se co nejrychleji přesunout a začít hlídat v její blízkosti, neboť nebezpečí srážky s projíždějícím automobilem je v takovém případě poměrně vysoké.

S mobilem při sobě je vše podstatně snazší

Pokud máte u sebe telefon, zavolejte do Národního registru majitelů zvířat a ztrátu svého mazlíčka nahlaste. Jeho operátoři jsou k dispozici 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Samozřejmě ale není ani od věci zkontaktovat městskou policii.

Jako velice pragmatický nápad se může v některých případech jevit rozhodnutí zavolat rovněž místnímu mysliveckému spolku. To proto, že psovi hrozí reálné nebezpečí i v lese – ať už ze strany jeho přirozených obyvatel, tak samotných myslivců, kteří by jej teoreticky mohli zastřelit domnívajíce se, že štve místní zvěř.

Pomoci může i jiný pes

Další velice praktické řešení, které by se mohlo osvědčit, je pokusit se svého mazlíčka vystopovat za pomocí jiného psa. Pakliže tedy máte ve svém okruhu přátel dalšího pejskaře, který je vám ochoten pomoci, není proč váhat.

Úplně vniveč nemusí přijít ani snaha připravit vašemu čtyřnohému příteli místo, kde na vás sám počká. Jak to udělat? Vcelku jednoduše. Položte na zem nějakou část svého oblečení, například mikinu či bundu. Je totiž dost možné, že díky vytříbenému čichu ztracený pes pozná povědomý pach a na svého majitele zde posečká.


Našel se pes, co s tím? Řešení je vícero, záleží na jeho povaze a vaší odvaze

Zatoulaný pes, ilustrační foto
Zatoulaný pes, ilustrační foto

Pokud se vám nepodaří ztracené zvíře najít hned vzápětí, počítejte s tím, že to může trvat i několik dnů. Neustále proto mějte po ruce mobil a buďte v dosahu, aby vás pracovníci registru, potažmo kdokoliv jiný, komu se podaří psa nalézt, mohl zkontaktovat.

Jak zvýšit šance na opětovné setkání?

Ve snaze učinit maximum proto, abyste se se svým domácím mazlíčkem opět shledali, můžete po okolí rozvěsit oznámení s jeho fotografií a případnou odměnou. Nezapomeňte nicméně, že vyplacení takové odměny je právně závazné. A platí to přirozeně jak v případě ztracené kočky, psa, králíka, fretky, tak i čehokoliv jiného.

Zdroj: www.narodniregistr.cz

Čtěte také:

Zvířecí psycholog Skácel: Za psychické potíže psů a koček může většinou člověk. Sebevraždy zvířat jsou výjimkou

Jak se starat o zvíře v horku? Za chyby hrozí až půl milionová sankce

Stát prodloužil a zjednodušil časy pro lov ryb

CIF24

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).