Menu Zavřít

Den, dva týdny i rok. Platnost receptů se liší případ od případu

29. 8. 2019
Autor: Shutterstock

S vyzvednutím léků, které nemusíte začít užívat bezprostředně poté, co vám je lékař předepsal, neotálejte. Mohlo by se vám totiž snadno stát, že budete muset do ordinace znovu. A to ryze z administrativních důvodů, neboť platnost vystaveného receptu může být pokaždé jiná.

Možná jste se už v té situaci ocitli sami. Váš lékař vám předal recept, se kterým máte zavítat do nedaleké lékárny a zde si předepsané léčivo vyzvednout. Jenže vy u sebe zrovna žádnou hotovost ani kartu nemáte, zmíněné medikamenty máte začít užívat až za několik dní, a tak si řeknete, že se pro ně stavíte jindy.

Stát se to může, a ze zdravotního hlediska na tom určitě není nic špatného. Problém by však mohl nastat jinde. Je potřeba totiž pamatovat na tu skutečnost, že každý recept má své vlastní „datum platnosti“. A ve chvíli, kdy toto datum propásnete, vám nezbude nic jiného než poprosit svého lékaře o vystavení receptu nového.

Vy tak budete muset nejspíš znovu vážit cestu k němu do ordinace, možná si zde vystát, respektive vysedět dlouhou frontu a jeho samotného obírat o čas, který by mohl věnovat jiným pacientům. Ve výsledku si tedy starosti spíše přiděláte. Přitom seznámit se s tím, jak dlouho ten který druh receptu platí, je vcelku jednoduchá věc. Stačí si zapamatovat několik vcelku logických zásad.

Jak dlouho platí recept?

Obvyklá platnost receptu je 14 dní, a to počínaje dnem vystavení. Najdou se ale jisté výjimky. Tyto výjimky se pak vztahují na některé specifické druhy léčiv, ke kterým je vzhledem k jejich povaze potřeba přistupovat odlišně.

Jedná-li se o recept, který lékař vydává opakovaně v určitých intervalech, pak se jeho platnost zvyšuje na šest měsíců, maximálně jeden rok.

V případě antibiotik a antimikrobiálních chemoterapeutik, avšak s výjimkou léčivých přípravků k místnímu použití, se platnost zkracuje ze standardních dvou týdnů na pět kalendářních dní, které se opět počítají od data vystavení předpisu.

Vůbec nejkratší platnost pak mají recepty vystavené pohotovostní službou – ať už ústavní, tak stomatologickou. Ty bývají označeny jako neodkladná, respektive akutní péče, přičemž na jejich vyzvednutí má pacient pouhý jeden den následující po dni vystavení lékařského předpisu.

Pravidla pro eRecepty se nijak neliší

Stejné podmínky platí i tehdy, vydá-li vám váš ošetřující lékař namísto papírového receptu recept elektronický, tedy takzvaný eRecept. Hledat v něm nějakou vědu asi není úplně potřeba, stačí se řídit pravidly uvedenými výše.

Dále čtěte:

Lékař musí vystavovat recept elektronicky, v praxi je nejčastější papírová průvodka

ebf - tip - debata

Dopad na miliony Čechů: úhrady brýlí ze zdravotního pojištění se od srpna 2019 mění

Jak vyléčit lékárny: stát se snaží zabránit lokálním výpadkům léků

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).