Menu Zavřít

Jak dorazit ODS

19. 2. 2013
Autor: Redakce

Zdá se, že pomalu ale jistě začíná předvolební kampaň do příští sněmovny. Alespoň podle dění v nejsilnější vládní straně. Že se v minulosti tu a tam vyčlenila nějaká skupinka rebelů, kteří chtěli v rámci vnitrostranického boje oslabit pozici nepříliš silného premiéra Petra Nečase, na to jsme si zvykli.

I nová Pravá frakce poslance Jiřího Janečka bude zřejmě podobným cvičením (anebo že by se chtěli trhnout doprava až za odstupujícím prezidentem Klausem?).

Že se ale utrhne ze řetězu i dříve absolutně nekonfliktní předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová, která dosud působila trochu bez chuti a bez zápachu, to už je jiné kafe.

Nejdřív se obula do trafik, které dostali exposlanci její strany za to, že nakonec složili mandáty a nepotopili Nečasův kabinet v groteskním boji o výši sazeb DPH. Dokonce se omluvila posluchačům rádia Impuls. Nezmiňovala už, že je zároveň členkou vedení strany, která tyto trafiky zajistila. Teď zase hrdě říká, že za budoucím prezidentem Milošem Zemanem do jeho soukromé kanceláře u pražské Lorety nepůjde. Není to prý důstojné nejvyšších státních činitelů. Další šťouchanec do Nečase, který za nastávajícím hradním pánem poslušně zašel.

Až by se mohlo zdát, že se chce v očích veřejnosti více zviditelnit, poprášit se pelem spravedlnosti a boje proti špatnostem. Zkrátka odpoutat se od vlády, která je asi stejně populární jako severokorejský režim na Radě bezpečnosti OSN. Ovšem, že by třeba na nějakém příštím volebním kongresu ODS mířila až na předsednické křeslo? Na to je i citlivá Miroslava Němcová dost pragmatická, aby věděla, že takovou podporu nesežene. Spíš jde o to zachovat si aspoň tolik popularity, aby při očekávaném debaklu vlastní strany v příštích volbách, sama (v doprovodu ještě pár šťastlivců) do sněmovny pronikla.

Jestli se ovšem budou další a další lidé – ať už z vedení strany či nižších pater – snažit si v různých frakcích či ostentativních prohlášeních kritizujících svého předsedu zajišťovat popularitu, je to nejlepší cesta, jak už tak dost podlomenou ODS zcela dorazit.


Čtěte také:

Exposlanec Janeček zakládá frakci v ODS, chce stranu vrátit doprava

CIF24

Další „trafiky“: Šmerda jde do dozorčí rady pošty, Kotrba do Budvaru

Další trafika: „rebel“ Šnajdr nastupuje do Čepra


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).