Menu Zavřít

Jak dostat 100 tisíc lidí na Václavák. Chystá se rekordní demonstrace za Babišovu demisi

4. 6. 2019
Autor: čtk

Na dnešek se chystá největší demonstrace za posledních 20 let. Připravuje ji několik studentů s miliony od drobných dárců. Protestující budou požadovat vedle odchodu ministryně spravedlnosti Marie Benešové také demisi premiéra Andreje Babiše.

Česko zatím zažilo od listopadu 1989 jedinou opravdu velkou demonstraci, při níž se zaplnilo celé pražské Václavské náměstí. Přišlo podle odhadů téměř 100 tisíc lidí. Protest se konal 3. ledna 2001 a vyvrcholila jím několik týdnů trvající krize v České televizi. Tehdy vládnoucí ČSSD a ODS se pokusily ovládnout redakci a proti nim se postavila velká část zaměstnanců i politická opozice.

Teď se pokusí tento „demonstrační“ rekord minimálně vyrovnat skupina studentů a dobrovolníků sdružených pod spolkem Milion chvilek vedeným šestadvacetiletým studentem filozofie, bohemistiky a teologie Mikulášem Minářem.

Chystáte se na demonstraci proti Andreji Babišovi?

Původním záměrem spolku byla výzva adresovaná Andreji Babišovi, aby splnil své předvolební sliby týkající se rozvoje demokracie v Česku. Posléze spolek začal sbírat podpisy pod petici, která žádala odchod premiéra. Za 100 dní chtěli sehnat milion podpisů. To se jim však nepodařilo. Aktuálně evidují zhruba 350 tisíc podpisů.

Spolek přesto úspěšně nastartoval svou činnost a dnes hospodaří s několika miliony korun. Jen za loňský rok vybral na drobných příspěvcích od sympatizantů téměř čtyři miliony korun na svůj transparentní účet, kde je možné sledovat všechny příjmy i výdaje spolku.

„Neznám žádnou jinou organizaci, která takto podrobně rozúčtovává všechny své výdaje transparentně na webu,“ říká k tomu předseda spolku Mikuláš Minář.

Největší demonstrace v Česku (odhady účastníků)
1995 60 000 - Demonstrace odborářů na Staroměstkém náměstí
1997 60 000 - Demonstrace odborářů na Staroměstkém náměstí
1999 50 000 - Děkujeme, odejděte
2001 100 000 - Televizní krize
2011 40 000 - Proti vládním reformám
2012 80 000 - Demonstrace odborářů na Václavském náměstí
2019 60 000 - Proti Andreji Babišovi a Marii Benešové na Václavském náměstí

Jako Obama

Letos spolek vybere pravděpodobně ještě víc peněz. Jen za poslední měsíc přibyl na transparentním účtu milion korun. Průměrně přitom lidé spolku přispívají zhruba tisícovkou. Jde tedy o takzvané obamovské dary. Právě tímto způsobem za pomoci drobných částek dokázal Barack Obama v roce 2008 jako první ze světových politiků nasbírat miliony dolarů na svou kampaň. I Obama tehdy jako jeden z prvních využil ve větší míře sociální sítě a zapojil dobrovolníky do pořádání akcí.


Demonstrant na plný úvazek: Jako politik se necítím, říká Minář


Podobně funguje i spolek Milion chvilek. Výdaje na sociální sítě jsou vůbec největší položkou v rozpočtu. A vyplácejí se. Na Facebooku spolek sleduje už čtvrt milionu lidí, tedy o 100 tisíc víc než Andreje Babiše. Ve spolku se trvale sdružuje 12 lidí a dalších až třicet dobrovolníků pomáhá s akcemi. Původně spontánní činnost se tak postupně profesionalizuje. Spolek už loni vyplácel svého šéfa a produkčního, letos platí i koordinátora regionů a asistentku.

Přečkat léto

Vedle transparentního účtu lidé spolku posílají peníze ještě na interní účet přes platební bránu Darujme.cz. Na tento účet už přispěly více než dva tisíce lidí, od nichž se vybraly přes dva miliony korun. Tyto peníze jsou určeny na dlouhodobou činnost, provoz a rozvoj spolku. Transparentní účet pak slouží čistě pro pořádání jednorázových akcí.

„Peníze z interního účtu nám pomohou při provozu spolku překlenout období zhruba od června do října, kdy zřejmě moc akcí pořádat nebudeme. A využijeme je i na přípravu akcí spojených se 17. listopadem, které chystáme,“ doplňuje Mikuláš Minář. Během podzimu tak spolek najme další lidi.

Na demonstraci přijde až 100 tisíc protestujících
Iniciativa Milion chvilek na úterní demonstraci ozvučí i spodní část náměstí, očekává až 100 tisíc protestujících.

„Budeme požadovat už nejen demisi Marie Benešové, ale také demisi trestně stíhaného premiéra Andreje Babiše. Máme toho dost!“ píše se na facebookové události, která úterní demonstraci svolává. „Vzhledem k tomu, jaké máme již nyní ohlasy z regionů (lidi jsou skutečně nabuzení přijet) a že tentokrát ozvučíme i spodní část Václavského náměstí, je možné, že půjde o největší demonstraci od roku 1989,“ uvedla iniciativa Milion chvilek.

Na úterní demonstraci vystoupí například ředitel nevládní organizace Transparency International David Ondráčka, zakládající člen Unie daňových poplatníků ČR a specialista na postupy ministerstva financí David Hubal, spoluorganizátor slovenských protestů Za slušné Slovensko Juraj Šeliga, herečky Bára Hrzánová a Jitka Čvančarová, muzikant Mário Bihári a skupina Buty. Hymnu zazpívá Hana Ulrychová.

Zdroj: čtk

Čtěte také:

Tisíce lidí v celém Česku opět demonstrovaly proti Babišovi a za nezávislou justici

Benešová chce zavést funkční období pro žalobce. Nejvyšší státní zástupce Zeman souhlasí

Komentář: Přichází drsná Mařenka

MMF24

Počtvrté proti Benešové a Babišovi. Na demonstraci na Václavské náměstí přišlo 50 tisíc lidí

Babiš je ve střetu zájmů, tvrdí Evropská komise. Česko má vrátit část dotací pro Agrofert

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).