Menu Zavřít

JAK INVESTUJE...

15. 1. 2002
Autor: Euro.cz

Pavel Hakl, předseda představenstva 1. Česká internetová líheň

Velmi bezpečnými investicemi jsou podle mého názoru reality, jejichž ceny by mohly s očekávaným vstupem České republiky do Evropské unie zajímavě růst, a po důkladném „pročištění“ bankovního sektoru i termínované vklady. Pro dosažení vyššího výnosu je výhodnější nákup samotných akcií. Za zvážení stojí i spekulativnější investice, například do slibných internetových doménových jmen, dále pak do vín nebo automobilových veteránů. Vhodnou investicí, zvláště v dlouhodobém horizontu, mohou být výdaje na vzdělání.
U svých úspor preferuji zejména vysoký výnosový potenciál, a to i za cenu vyššího rizika. Proto jsem investoval hlavně do akcií mnou řízené firmy. Jinak příliš neinvestuji, vydělané peníze spíše spotřebuji na cestování, jachtařské vybavení a vybavení na snowboard nebo wakeboard.
Pokud chci investovat prostředky v řádu půl milionu korun, doporučil bych je rozdělit a za část z nich koupit nějaký výnosnější typ obligací, například od Credit and Development Company. Pokud je investor sebevědomý, jistě si vybere i vhodné akciové tituly. Zbytek pak může na čas odstavit na bankovní účet, třeba na další výpravu na jachtě.
Služeb penzijních fondů, stavebních spořitelen a hypotečních bank zatím nevyužívám. Jsou s nimi spojeny příliš byrokratické procedury, je nutné vyplnit množství různých dotazníků a výnos je přitom nepříliš zajímavý.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).