Menu Zavřít

JAK JE TO V SVĚTĚ

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

F i n a n c o v á n í     s t r a n

Velká Británie - hlavním zdrojem pří-jmů stran jsou peněžité dary a strany smějí i podnikat, povolena je například vydavatelská a marketingová činnost, pronájem ploch firmám při konferencích a tak dále.

USA - strany získávají finance především z darů. Nejsou však povoleny dary od cizinců či zahraničních firem.

Německo - hlavním zdrojem příjmů jsou státní dotace přidělované podle dosažených volebních výsledků. Strany získávají peníze i z příspěvků členů, z darů a pronájmu vlastních budov a pozemků, z prodeje svých tiskovin a tak dále. Pro poskytování darů jsou stanovena přísná pravidla - anonymně jen do tisíce marek za rok, u darů nad dvacet tisíc marek je povinnost zveřejnit jméno dárce i s adresou. Cizinci smějí přispět maximální částkou tisíc marek za rok.

Francie - politické strany jsou zajištěny sponzorskými dary a státní podporou. Dary ale nelze přijímat od právnických osob a soukromých firem. Zákon též nedovoluje financování stran zahraničním kapitálem ani podnikání stran.

Belgie - strany žijí výlučně z peněz ze státního rozpočtu. Sponzorské dary nesmějí politické strany přijímat bez ohledu na to, zda jde o domácí či zahraniční subjekty. Jedinou výjimkou jsou příspěvky fyzických osob na volební kampaň jednotlivců.

Rakousko - sponzorské dary nejsou zakázány. Politická strana však musí jméno dárce nahlásit do čtrnácti dnů od přijetí Nejvyššímu účetnímu dvoru k registraci. Podle zákona musí uvést i jeho přesnou adresu. Tyto dary jsou pak zveřejněny v polooficiálním deníku Weiner Zeitung.

Rusko - strany dostávají peníze na činnost včetně předvolebních kampaní ze státního rozpočtu. Dary mohou přijímat z domova i zahraničí, od právnických i fyzických osob. Jména dárců bývají zveřejňována jen sporadicky. Podnikat strany nemohou.

ebf - tip - debata

Polsko - strany mohou být podporovány fyzickými i právnickými osobami, platí však zákaz sponzorských darů ze zahraničí. Nejsou dotovány ze státních prostředků.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).