Menu Zavřít

Jak odstranit rozdíl v rychlém připojení

13. 8. 2008
Autor: Euro.cz

Návrh Federální komunikační komise...

Celý podtitul: Návrh Federální komunikační komise by měl posílit konkurenceschopnost USA. Úřad chce poskytnout vysokorychlostní internet každé domácnosti.

Měl by být internet zdarma? Kevin J. Martin, předseda Federální komunikační komise (FCC), chce, aby v srpnu úřad odhlasoval plán, který by umožnil každé domácnosti v USA používat vysokorychlostní internetové připojení zcela bez poplatků. Proti jeho nápadu se rozhodně postavily společnosti, jako je AT&T. Obávají se, že kvůli tomuto bezplatnému přístupu jim klesnou zisky.
Martina trápí, že USA zaostávají ve vysokorychlostním internetovém připojení. Pouze 60 procent amerických domácností má takový přístup. To Spojené státy americké řadí na patnácté místo mezi vyspělými zeměmi, uvádí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Je to znatelný propad od roku 2001, kdy byly čtvrté.
Existují tři základní možnosti pro odstranění rozdílu. Vláda se může problému ujmout sama a vložit vlastní investice do připojení. Za druhé, vláda může pověřit existující provozovatele, aby službu více zpřístupnili. Nejrealističtější možností však pravděpodobně je, že vláda vytvoří systém pobídek pro soukromé společnosti, aby umožnily více připojení. A o to se Martin snaží. Chce dát do aukce bezdrátové vlnové délky a požádat vítězného žadatele, aby poskytl připojení zdarma v celých USA. Společnost by mohla vydělávat peníze prodejem reklamy a vyspělých služeb.
Služba zdarma by nebyla nejrychlejší na trhu. Vítězný žadatel by musel nabízet minimální rychlost připojení 768 kilobitů za vteřinu pro 95 procent území USA na deset let. Přestože z technického hlediska jde o vysokorychlostní připojení, je to jen asi poloviční rychlost toho dnešního průměrného v USA.
Martinův návrh získal podporu, protože má potenciál rozbít to, čemu se říká „vysokorychlostní duopol“. Na většině trhů jsou k dispozici pouze jedna telekomunikační společnost a jeden poskytovatel kabelových služeb. Třetí možnost s požadovanou rychlostí a velkým snížením současné průměrné měsíční ceny 50 dolarů by mohla posílit konkurenci. Největším favoritem na vítězství v aukci je společnost M2Z Networks, začínající společnost založená bývalým členem FCC Johnem Muletou.
Přístup FCC není žádným trvalým zázračným řešením. Umožní sice konkurenci na spodní části trhu, zároveň však nepřinese do USA velké rychlosti běžné v Jižní Koreji a Japonsku. Pokud však Martin uspěje, jeho plán umožní Američanům větší účast v informační ekonomice. „Vysokorychlostní připojení se stalo důležitým ekonomickým činitelem,“ říká Richard Whitt, lobbista společnosti Google ve Washingtonu. „Je příliš důležité na to, aby bylo ponecháno pouze trhu.“

Graf s. 52:

Propad

Pořadí USA mezi hlavními ekonomikami vzhledem k rozšíření vysokorychlostního internetového připojení*

Pořadí
1 3 6 9 12 15
2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007

Pozn.: Třicet států, které patří do Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD)

Pramen: OECD

EBF24

Copyrighted 2007 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Marjánka Růžičková

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).