Menu Zavřít

Jak přežít rizika

14. 2. 2002
Autor: Euro.cz

Zahraniční obchod z hlediska podnikatelských nebezpečí

Nebezpečí, která souvisejí s obchodováním, jsou postrachem všech podnikatelů. Odběratel nemusí zaplatit a dodavatel může zase dodat špatné a nekvalitní zboží. Obchodování na mezinárodní úrovni oblast potenciálních rizik výrazně rozšiřuje. Na dlouhé přepravní trase dojde k havárii, v přístavu vykládky se zase stávkuje, z cílové oblasti se stala válečná zóna… Není však třeba zoufat, pokud byla s předstihem přijata opatření, která podobná rizika pojišťují nebo případně omezují. Jako návod může posloužit nově vydaná kniha s příznačným názvem Komerční rizika v zahraničním obchodu a ochrana proti nim.
Autorský kolektiv pod vedením Františka Janatky, Arnošta Böhma a Jaroslava Hándla vytvořil zdařilou „kuchařku“ pro podnikatele, kterých se problematika rizik v zahraničním obchodu týká. Kniha předkládá jednak teoretičtější výklad daného okruhu problémů, avšak zároveň nezapomíná na příklady z praxe, které doprovází řada cenných doporučení. O jednotlivých druzích rizik podává komplexní informace deset kapitol plus příloha s ukázkami některých používaných dokumentů.
Jako každé správné dílo, které se zabývá odbornou problematikou, i tato kniha začíná vymezením pojmů. Hned v úvodní kapitole se tak dozvíme, co je považováno za komerční riziko a jak lze jednotlivá rizika členit. V mezinárodním obchodě jsou nadmíru důležité obecně přijímané zvyklosti a standardy, které je třeba znát, aby se zamezilo zbytečným komplikacím. Tato problematika je předmětem druhé části, kde se lze rovněž dočíst o praktických souvislostech antidumpingového řízení. Antidumping v mezinárodním obchodu upravuje článek VI. Všeobecné dohody o clech a obchodu (GATT). Konkrétní postup v našich podmínkách je obsažen v zákoně číslo 152/1997 Sb., na ochranu před dovozem dumpingových výrobků. Čeští podnikatelé, kteří se cítí poškozeni dovozy ze zahraničí, mají možnost se účinně bránit proti taktice cenového podbízení. Kniha seznamuje čtenáře se všemi náležitostmi, jež musí mít návrh na zahájení antidumpingového řízení, který se podává na ministerstvo průmyslu a obchodu. V případě pozitivního výsledku následného šetření může dojít k uvalení antidumpingového cla, popřípadě k přijetí cenového závazku vyšetřovaného dovozce.
Následující dvě kapitoly se zabývají výrobními a prodejními riziky. Některým výrobním rizikům lze účinně čelit kontrolou zboží u výrobce. Autoři věnují pozornost hlavně provádění kontroly z pohledu kupujícího, a to včetně toho, jak by měl postupovat při výběru spolehlivého kontrolora. V části věnované prodejním rizikům se lze dočíst mimo jiné o obchodně-politických překážkách obchodu (tarifní a netarifní nástroje) a jejich praktickém fungování. Velice důležitým momentem, který přispívá k eliminaci prodejních rizik, je výběr spolehlivého smluvního partnera. I zde dávají autoři celou řadu doporučení, kde potřebné informace získat a jak s nimi zacházet.
Obchody probíhají v drtivé většině na smluvní bázi a nezřídka se stává, že o úspěšnosti transakce rozhoduje právě kvalita smlouvy. Pátá kapitola je proto věnována doporučením, která mají předcházet rizikům vyplývajícím z chyb při sjednávání obchodu. Pozornost se věnuje zejména dostatečnému určení zboží, které je předmětem smlouvy, odpovědnosti za vady a určení dodací lhůty včetně případných sankcí. Řadě rizik však nelze zabránit ani s nejlepší kupní smlouvou. Z tohoto důvodu na našem trhu funguje pojišťovna EGAP, která nabízí pojištění vývozu se státní podporou. Podnikatelé rovněž mohou požádat o podporu při financování vývozu u České exportní banky. Oběma institucemi a jejich fungováním se zabývá kapitola šestá. Čtenář se v ní podrobně seznámí s jednotlivými produkty EGAP a s možnostmi jejich využití. Nechybí ani stručný popis právních norem, na nichž je systém státní podpory postaven.
Sedmá kapitola je věnována dopravním rizikům a jejich ošetření. Autoři vysvětlují princip fungování zasilatelské smlouvy jako právního instrumentu, který se při mezinárodní přepravě často používá. V souvislosti s dopravou je nutné se zmínit o systému přechodu rizik a nákladů známém jako INCOTERMS. Kniha v této části poskytuje rady, jak vybrat správnou doložku a jak vyřešit otázku pojištění přepravy zásilek. Čtenář je upozorněn i na úskalí sjednávání pojistné smlouvy.
Kapitoly osm a devět se zaměřují na rizika dodavatelských úvěrů, respektive platební rizika. Pro prodávajícího je bezesporu nejdůležitějším momentem celého kontraktu okamžik, kdy má nárok na úhradu kupní ceny. Existuje celá řada nástrojů, které vhodně snižují riziko nezaplacení. U nového a zatím neznámého partnera lze těžko používat hladký plat a bylo by naopak nesmyslné při obchodech s důvěryhodným, solventním a dlouhodobým partnerem zajišťovat transakci dokumentárním akreditivem. Podobné postřehy autorů bezesporu přispívají k vyšší efektivnosti obchodování.
Poslední část knihy probírá rizika odpovědnosti za škodu způsobenou vadou výrobku. Předmětem výkladu jsou mimo jiné dva principy v této oblasti používané, které mají rozdílné důsledky, a proto je třeba pečlivě se s nimi seznámit. Čtenář je seznámen i se základními zásadami, kterými by se mělo řídit uzavírání pojistné smlouvy proti těmto rizikům. Na závěr lze jen dodat, že publikace je psána srozumitelným jazykem, který předpokládá spíše základní znalosti odborné terminologie. Díky tomu může sloužit jako užitečný pomocník všem, kdo se s riziky zahraničního obchodu potýkají a nedisponují příslušným vzděláním.

EBF24

F. Janatka, A. Böhm, J. Hándl a kol.: Komerční rizika v zahraničním obchodu a ochrana proti nim. ASPI Publishing, Praha 2001. 224 stran, cena neuvedena.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).