Menu Zavřít

JAK SÁHNOUT NA ZISK

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

U n i p e t r o l

Po mimořádné valné hromadě vysoce ziskové společnosti ČEZ, kde zástupci státu vyměnili celé představenstvo a dozorčí radu, čeká na zásah majoritního vlastníka i další prosperující petrochemický holding Unipetrol. Fond národního majetku v něm drží kolem 63 procent akcií. Avšak v případě Unipetrolu budou vládní politici - v dosazování svých lidí na vysoké posty v byznysu - možná o něco zdrženlivější.

Holding Unipetrol se v ČR řadí mezi pětici nejziskovějších podniků a ve střední Evropě patří mezi největší průmyslové společnosti (zisk před zdaněním k 30. září 1998 činil 4,8 miliardy korun, v roce 1997 3,6 miliardy). Ovládá podniky jako Česká rafinérská, Chemopetrol, Kaučuk, Benzina a další.

Nicméně nové vládní garnituře se nelíbí vedení společnosti a podle informací týdeníku EURO se na valné hromadě chystají výrazné změny v dozorčí radě a v představenstvu, a to především na těch významných postech, které byly vždy obsazovány podle politických klíčů.

Jisté je, že z klíčových funkcí na mimořádné valné hromadě 29. ledna 1999, kterou svolal Fondu národního majetku (FNM), budou odvoláni předsedkyně dozorčí rady Terézie Hrnčířová (bývalá náměstkyně ministra průmyslu a obchodu) a generální ředitel a člen představenstva Miroslav Téra (bývalý náměstek ministra financí Kočárníka). Na místo Hrnčířové však podle posledních zpráv nenastoupí náměstkyně ministra Grégra Milada Vlasáková, nýbrž překvapivě šéfová poradců ministra financí a hlavní pokladní ČSSD Barbora Snopková.

Dozorčí rada bude mít místo nynějších dvanácti členů pouze pět a zřejmě posty v ní neobsadí profesionálové, ale politici, tedy naprostí amatéři v petrochemickém byznysu. V představenstvu, kde nyní sedí devět lidí, by mělo zůstat pouze pět.

Z dozorčí rady by měl být dále odvolán například Petr Čermák (bývalý místopředseda FNM), Karel Ledvinka (ODA) a Ivan Vrzal (bývalý poslanec ODS) a Jaromír Mikušek (bývalý poradce někdejšího ministra zemědělství Luxe).

Stát na valné hromadě také hodlá prosadit takzvaný německý model řízení, to znamená, že členové představenstva budou zároveň zastávat klíčové manažerské posty. Co je však nejdůležitější, představenstvo nebude zvoleno valnou hromadou, ale dozorčí radou. „Cílem je, aby dozorčí rada mohla s představenstvem cloumat, jak se jí zachce, řekl pro týdeník EURO jeden ze současných členů představenstva Unipetrolu. Podle něj do představenstva budou zvoleni především generální ředitelé nejvýznamnějších dceřiných společností Unipetrolu. Spekuluje se i o tom, že nový model umožní, aby v případě nespokojenosti politiků zasedajících v dozorčí radě s chováním členů představenstva mohlo dojít k jejich rychlému odvolání, a to nejen z postů v Unipetrolu, ale potažmo i z čela dceřiných firem holdingu. Filozofie takové taktiky je prý jasná: kdo neobstojí jako člen představenstva, nemůže obstát ani jako ředitel dceřiné firmy.

O další posty zatím bojují dvě zájmové skupiny. První tvoří představitelé soukromého chemického byznysu. Jejich favoritem je Andrej Babiš, šéf velice prosperující společnosti Agrofert, která obchoduje zejména na území ČR a SR a také už úspěšně restrukturalizovala několik chemiček bývalého Československa. Toto seskupení získalo částečnou podporu i mezi některými členy současného představenstva Unipetrolu. Nicméně není pravděpodobné, že Babiš získá v Unipetrolu významný post. Skupina těchto podnikatelů totiž nemá přímé kontakty na špičky rozhodujících politických sil, na ČSSD a ODS, které nyní jednají ve shodě.

Druhou skupinu tvoří osoby s výraznou podporou ministra financí Iva Svobody, ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra a takzvaných „decision makerů v ČSSD Miloše Zemana, Stanislava Grosse či Miroslava Šloufa. Podle dostupných informací je již téměř jisté, že personální změny sice naplňuje FNM a Grégrův resort, avšak rozhodnutí přichází z ČSSD a částečně z ODS. Své slovo při výběru vhodných lidí má údajně i jistá významná mezinárodní marketingová agentura, která se vždy chlubila se svými kontakty na české politické špičky.

Představenstvo by měl opustit Miroslav Téra (ODA), Filip Šedivý (bývalý velvyslanec ČR na Slovensku, původně člen ODS, poté Unie svobody), Josef Holub (bývalý poslanec ODS), Ladislav Zelinka a Vladimír Kubiš. Další člen představenstva a finanční ředitel Unipetrolu Radomil Štěpánek loni v prosinci nečekaně zemřel. Zatím není jasné, zda odejde i nynější šéf tohoto orgánu, rektor Vysoké školy Chemicko-technologické v Praze Josef Koubek.

Největšími kandidáty do představenstva jsou například její dosavadní člen Stanislav Adamec (profesor Vysoké školy ekonomické v Praze a člen statutárních orgánů minimálně deseti větších českých firem), Štěpán Pecka a nynější člen dozorčí rady a prezident Svazu chemického průmyslu Miroslav Krejčí, který již v roce 1997 byl jako generální ředitel CHZ Sokolov členem představenstva Unipetrolu.

EBF24

Generálním ředitelem a předsedou představenstva by se měl stát někdo z výše uvedených lidí. Ale mezi kandidáty na post nového generálního ředitele je i šéf České rafinérské Ivan Ottis. I když by si tato firma přála, aby Ottis z křesla šéfa Unipetrolu dohlížel na fungování dcery, není tento vývoj pravděpodobný.

Blízký spolupracovník předsedy ODS Václava Klause pro týdeník EURO vyslovil obavu, že míra čistky v Unipetrolu nebude o nic menší než v elektrárenské společnosti ČEZ. České podnikatelské kruhy však připouští, že ČSSD pod tlakem médií nakonec nebude mít odvahu opakovat personální zemětřesení, jaké provedla začátkem ledna v podniku ČEZ. „Jestliže Radomil Štěpánek umřel, možná, že politikům bude stačit, když odvolají dozorčí radu a z představenstva Téru, řekl pro týdeník EURO generální ředitel významného průmyslového podniku.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).