Menu Zavřít

Jak se dobře oblékat

19. 10. 2006
Autor: Euro.cz

Dvouřadový, nebo jednořadový oblek?

Dva knoflíky, nebo tři? Kostkovaná, pruhovaná, nebo jednobarevná látka? Zde jsou nápady, jak byste si měli vybírat styl, který ladí s vaší postavou
Pánský oblek dobrého střihu je oděv, který padne muži, jenž ho nosí. Klopy se samozřejmě mohu rozšiřovat, nebo zužovat, manžety mohou, nebo nemusejí být, ale elegance a proporce jsou nadčasové. Cary Grant v obleku zhruba z roku 1940 vypadá stále úžasně. Nevypadal by však Grant skvěle v jakémkoli obleku? Ne nutně. Hmotnost látky dodává jeho štíhlé postavě na objemu. A krejčí rozšířili ramena, aby jeho hlava, jež má větší než průměrnou velikost, vypadala normálněji.
Zjistěte, co je vhodné pro vás, a oblékejte se podle toho. Oblečení může mírnit nedostatky, jež třeba u své postavy cítíte. Může vás dělat vyššími nebo hubenějšími, ale nikoli vysokými nebo hubenými. Šéfkuchař Paul Prudhomme v dobře ušitém obleku se nepromění v Paula McCartneyho; možná tak v Paula Sorvina. Uvědomte si, jaký typ těla máte, a řiďte se následujícími radami, až si budete volit vlastní styl.

Hubený muž

Jste-li hubený, zakázkové obleky vám padnou bez problémů a můžete nosit prakticky cokoli, co chcete, a vypadat skvěle. Stačí zmínit Caryho Granta a Freda Astaira. Trápí-li vás trápí, že vypadáte příliš hubeně, objem vám zvětší flanely a tvídy. Můžete si dopřát také mnoho doplňků: čtverce kapes, kravatové spony a podobně. Objem vám mohou pomoci vyplnit mírně nabrané nebo zřasené obleky, přestože jste-li mladý a fit, budete rád nosit třeba superštíhlé střihy - dokud ještě můžete.

Malý muž

Nejlepší způsob, jak vypadat vyšší, je nosit saka a kalhoty ze stejné látky. Sportovní saka v kombinaci s jinými kalhotami dělí opticky tělo v polovině. Obě části dohromady vypadají daleko menší než jediný souvislý pás stejné látky od límce po záložku. Nejlepší také je, když jediná linie je spíše tmavá než světlá. Podívejte se například na drobného Petera Lorra oblečeného do tmavého obleku ve filmu Maltézský sokol a porovnejte ho se světlým, který na sobě má v Casablance. Tmavé oblečení daleko méně upozorňuje na jeho výšku - nebo nevýšku - než světlé.
Pokud jde o vzory, nejlepší je nepoužívat žádné, přestože pruhy - za předpokladu, že jsou úzké a těsně vedle sebe - mohou pomoci, či alespoň nemusejí příliš uškodit. Máte-li rád kostky, dejte pozor na to, že na výšku se políčka zdají nápadně delší než na šířku. Dalším užitečným trikem je nosit hladkou látku, jako je většina oblekových tkanin z česané příze. Flanely a tvídy přidávají zbytečně na objemu - čím vypadáte širší, tím se zdáte kratší. Stejně tak je nejlepší mít na obleku minimum detailů. Kapsy na vizitky a kalhotové záložky dodávají styl, ale malému muži nepomáhají vypadat vyšší. Jejich absence spíše znamená kousek pomyslné výšky navíc. Naprostou volnost si můžete dopřát u košilí a kravat, protože mají na vaše celkové vzezření daleko menší vliv než oblek. Jde-li vám však především o to, aby vaše oblečení zamaskovalo vaši drobnou postavu, pak nejlepší je, aby bylo jednoduché, jednobarevné nebo s nenápadnými proužky. Boty by samozřejmě neměly nápadně kontrastovat s vašimi kalhotami. Černé nebo tmavohnědé se budou hodit prakticky ke každé tmavé tkanině z česané příze.

Vysoký muž

Být vysoký je dobré, nebo si to myslí většina mužů. Není však dobré vypadat příliš vysoký. Všeho dobrého pomálu, a proto je třeba, aby se vysoký muž oblékal přesně opačně než malý muž. Jste-li vysoký, nespárovaná saka a kalhoty obvykle vypadají skvěle a totéž platí o světlých barvách. V životě se však vyskytnou příležitosti, při nichž bude přijatelný jenom tmavý oblek. V tomto případě chladného počasí si vyberte flanel nebo něco s málo nápadným povrchem, abyste nevypadali mohutnější. Na vysokém muži vypadá báječně dvouřadový oblek, kdežto sako s třemi knoflíky, které se zapíná až nahoru, je asi tím nejhorším. Vašimi spojenci jsou detaily. Saka by měla mít klopy na kapsách, kalhoty by měly být nabírané a se záložkami, do náprsní kapsy si vždycky zastrčte kapesník a noste hodně vzorované košile a kravaty (ne však obojí zároveň). Ku prospěchu také bude, když budete zkoušet různé boty světlejších barev. Chcete-li vidět výsledek opovrhování těmito vodítky, stačí pohled na Conana O’Briena. Proti tomu dobrým příkladem je David Letterman.

Dvouřadový oblek

Dvouřadový oblek je elegantní klasika, kterou budou - a měli by - chtít nosit mnozí muži všech tvarů, ovšem za předpokladu, že si vyberou ten správný druh. Rozhodujícím faktorem u dvouřadového obleku je umístění knoflíků u saka. Vy potřebujete, aby byly poměrně vysoko a blízko u sebe. Jsou-li výš, prodlužují, jsou-li blíže u sebe, zeštíhlují. Kontrast mezi Harrym Trumanem a Humphreym Bogartem to jasně ukazuje. Truman, který obchodoval s pánským prádlem, než vstoupil do politiky, nosil dvouřadové obleky, jež se k jeho postavě nehodily: knoflíky posazené moc nízko a příliš daleko od sebe. Vypadal jako požární hydrant. Není divu, že jeho obchodování s oděvy zkrachovalo. Na druhé straně Bogart - nebo jeho krejčí - věděl, co dělá.

Oblek s třemi knoflíky

O otázce počtu knoflíků obleku debatují fanatici odívání celá desetiletí. Pro ty, jimž se líbí tři knoflíky, je nejlepší, když se vyhnou tomu druhu obleků, které se zapínají až nahoru. Mám za to, že vypadají špatně na každém muži, ale zvlášť podivně na vysokých mužích jako Conan O’Brien. Je-li přední část zapnutá, vytváří rozsáhlou plochu na celé hrudi, čímž se zakrývají veškeré odchylky a vzniká jednotná vizáž. Saka se dvěma knoflíky víc odhalují košili a kravatu a přerušují vertikální linii.
Místo toho si zvolte oblíbenou italskou „dvaapůlku“ nebo „nedbale elegantní“ oblek. Ten má tři knoflíky, ale horní knoflík není určený k zapínání. Linie klop končí zhruba v polovině mezi prostředním a horním knoflíkem. Tím se získá to nejlepší z obou variant: delší linie klop než u skutečného saka na tři knoflíky, a přesto větší délka díky přední části s třemi knoflíky.

Svalnatý muž

Když vaše svaly jasně prozrazují, že jste blázen do cvičení, pamatujte si, že většina zakázkových oděvů se šije tak, aby kopírovaly tvar vašeho těla. Nejlépe vám padnou saka s minimálními ramenními vycpávkami a s měkkými předními díly. Příliš členěná saka vám mohou dát vzezření jakéhosi přístroje. Důležité je také měřítko. Vyhýbejte se úzkým klopám a příliš krátkým límcům; jste velký a součásti vašeho oblečení to musejí odrážet, takže se vyvarujte obleků, jaké nosila partička okolo Franka Sinatry známá jako „hejno krys“.
Bude rovněž třeba, aby vám sako zakrývalo co možná nejméně trup. Čím víc budete zabalený do látky, tím víc budete vypadat jako vypolštářovaný. Saka na dva knoflíky jsou vhodná k tomu, aby se ukázala košile a kravata, což platí také o sakách na tři knoflíky, nebudete-li je zapínat až nahoru. Budete také potřebovat otevřený střih se splývajícími předními stranami, jež se budou pod knoflíkem rozšiřovat.
Všechno ostatní by mělo být jednoduché: jednobarevné košile, střízlivé kravaty a tmavé boty. Můžete si trochu hrát se světlejšími barvami, bude-li vás to bavit, ale vyhýbejte se nápadným kostkám. Arnold Schwarzenegger je dobrým příkladem svalnatého muže, který se dovede prakticky neustále dobře oblékat.

WT100

Podsaditý muž

Máte-li nějaký ten kilogram navíc, znamená to, že potřebujete co možná nejméně nápadné oblečení. Nejlepší jsou tmavé, hladké tkaniny z česané příze. Když si potrpíte na vzorované látky, můžete si vybírat pruhy, ale jen jsou-li tlumené. Hodí se k vám také třídílné obleky, protože vesty zakryjí objemná břicha.
Nejdůležitější je nenosit těsné oblečení. Může se zdát, že je to v rozporu s očekáváním, protože volnější oblečení znamená více látky, a tudíž více objemu. Materiál spotřebovaný navíc nezpůsobí, že budete vypadat ještě podsaditější, ale díky němu bude váš oděv lehce splývat. Abyste věděli, co mám na mysli, podívejte se na Jackieho Gleasona ve filmu Biliárový král.

O autorovi: Nicholas Antongiavanni je pseudonym bývalého autora projevů pro Bílý dům, který se nyní věnuje stejné činnosti v New Yorku pro významného mediálního magnáta. Je autorem knihy The Suit: A Machiavellian Approach to Men’s Style (Oblek: machiavellistický přístup k mužské eleganci), Collins, 18,95 USD. Copyrighted 2006 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).