Menu Zavřít

JAK SE OPÍT ROHLÍKEM

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Komentář

Parlament si tento měsíc užije a pozornější občané s ním. Ještě není jisté, zda tříhodinové vystoupení premiéra Zemana přijde na řadu v důstojném dopoledním čase, anebo až ve večerních hodinách, ale na tom zas až tak nesejde. Hlavně že pře dseda vlády konečně přinese pozitivní sdělení. A tím zpráva o roční činnosti kabinetu je.

Ve státě je vše v pořádku. Ekonomika je sice v poněkud havarijní situaci - jak by ne, po osmileté vládě pravice - ale zase už se odrážíme ode dna. Máme dobrou vládu, ministři naplno pracují. Při řízení firem přecházíme na standardní modely, ve statutárních orgánech státních a polostátních podniků se dějí přiměřené změny. Premiér je spokojen. A s ním i špičky ČSSD. Předseda poslaneckého klubu Stanislav Gross se rozhlédl a konstatoval, že široko daleko zásadnější chyby nevidět. Debata o kabinetu skončila.

Jenomže. Čtvrtletní propad hrubého domácího produktu potvrdil slabost ekonomiky, kterou už avizovala stavební a průmyslová výroba. Špatnou zprávou není ani tak pokles produktu, jako jeho struktura. V ekonomice byly aktivní pouze vláda a d omácnosti, podniky investiční aktivitu utlumily a zahraniční výměna prohloubila deficit. Ovšem. I to, že už patrně nemůže být hůř, se dá vyložit jako odraz ode dna.

Evropská komise pohlíží na republiku ještě o něco skeptičtěji než na podzim. Podle kabinetu jsme na tom ale ze všech kandidátů na vstup do EU přece jenom nejlépe. Přes nějaký ten skluz. Ten ale jistě doženeme, ručí za to osobně vicepremiér Egon Lán ský.

Ovoce nesou i valné hromady. Po Telecomu a Českých radiokomunikacích přišla na řadu další prosperující firma, jejíhož manažera málem odstřelili. Tentokrát ministerstvo dopravy ukázalo na prezidenta Českých aerolinií Antonína Jakubšeho. Podnik se sice vyhrabal z více než půldruhamilionové ztráty a za loňský rok vykázal zisk přes 400 milionů korun, patrně v něm však nesedí lidé spříznění s ČSSD. Pardon, statutární orgány společnosti nestačily přejít na standardní model.

Parlament si určitě užije, takovou příležitost si nenechá ujít. Do debaty se možná zapojí i poslanci, o kterých dosud nikdo neslyšel. A výsledek? Nu přeci hurá na prázdniny. I když, trochu otravné je, že zákonodárný sbor až dosud pracoval takovým tempem, že by měl najednou zvládnout 120 programových bodů. Narychlo se bude jednat o Evropské sociální chartě, balíku zákonů s obrannou tematikou, nezbytných pro zapojení republiky do aktivit NATO, o referendu. To jsou ale maličkosti, které se jistě nějak zvládnou. Vždyť pos lanci jsou tak odpovědní, že náhle najednou budou každý den zasedání jednat až do devíti večer, pevně si stanovili dobu hlasování a schůze bude rozdělena na konfliktní a nekonfliktní část.

MMF24

Léto budiž pochváleno. Obava o parlamentní prázdniny přiměla politiky ke shodě. V práci Parlamentu je třeba přejít na standardní model. Jen aby se poslanci po premiérově vystoupení udrželi na uzdě.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).