Menu Zavřít

Jak se pije esprit

10. 8. 2006
Autor: Euro.cz

Představujeme pět unikátních koktejlů z Prahy

Kdo si myslel, že Alexander Mikšovic zmizel ze světa, mýlil se. Tenhle až nestydatě pracovitý barman v čase, kdy nebyl na společenských akcích tak často k vidění, stačil připravit další „pecku“. Tentokrát ve spolupráci s Bobem Fialou „vystřihli“ s atraktivním partnerem atraktivní titul. Publikací Carlo Quarto‘s Cocktail Guide oba autoři svým způsobem oslavili spolu s hotelem, který dal knize název, dvousté výročí první písemné definice koktejlů.
Když totiž v květnu 1806 redaktor časopisu The Balance & Columbian Repository odpovídal na dotaz abonenta listu, definoval Cock tail „jako posilující nápoj složený z lihovin různého druhu, cukru, vody a hořké…“ Je ale dost dobře možné, že původ první definice sahá ještě o dalších dvě stě let dále do minulosti. Tehdy podle slov Aladara von Wesendonka oslavili Indiáni prodej ostrova Manhattanu drinkem „ze lžičky cukru, pořádné špetky zázvoru, rumu a vody“. Dnes je ale lhostejno, kde a kdy se dějiny míchaných nápojů začínají. Jisté je, že nás provázejí již po dlouhý čas, jsou stále sofistikovanější, obmyslnější… a žádanější. Průvodce hotelu Boscolo mapuje tyto dějiny skrze nápoje samotné tak, jak vznikaly a vznikají nejen v barech jako Cigar Bar a Inn-Ox hotelu Carlo IV. nebo v ostatních více či méně vyhlášených barech pražských, ale po celé „barové zemské ose“ mezi Londýnem a Sydney.
Carlo Quarto‘s Cocktail Guide není pouhou přehlídkou „mixů“. Jistě, díky espritnímu provedení, elegantní černé vazbě se zlatou ražbou logotypu hotelu, se možná stane milým dárkem hotelovým hostům a snad i objektem sběratelského zájmu, avšak tím nejcennější na něm je především jeho sdělovací schopnost. Bezmála tři stovky drinků - od těch dnes již klasických až po moderní variace z nečekaných surovin – jsou prezentovány snadno čitelnou recepturou a chutě vzbuzujícími fotografiemi Alžběty Jungrové. Publikace, která vznikla také za vydatného přispění společnosti Jan Becher Pernod Ricard, může posloužit jako užitečný průvodce začínajícího barmana, vyčerpávající učebnice mixologie i zdroj inspirace na každém baru.
V úvodní části se seznámíte s barmanovými nástroji a pomůckami a proniknete do tajů nových pracovních metod a technologických postupů mixologie třetího milénia. Ale také si oživíte tradiční receptury ze zlatého fondu míchaných drinků a nahlédnete, kterak i tyto podléhají změnám v použitých surovinách a svými varietami se podřizují současným trendům.
Koktejlový průvodce hotelu Carlo IV. povznáší informace o mixologii a nápojích samých opět o pár schodů výše, což můžete nad sklenkou jednoho ze šesti vybraných koktejlů posoudit sami.

Autory průvodce světem koktejlů jsou Alexander Mikšovic - žurnalista, barman a největší odborník nápojové gastronomie u nás, mimo jiné autor jediné barmanské učebnice, která je předmětem studia na vysokých školách hotelového zaměření – a šéfbarman hotelu Boscolo Bob Fiala.

Šest míchaných Vybrané cocktaily z tří set receptur průvodce Carlo Quarto‘s Cocktail Guide

Manhattan Míchací sklenice
• 4 cl Canadian Club
• 2 cl Martini Rosso
• 1 střik Angostura Aromatic Bitters
• 1 koktejlová třešnička

V míchací sklenici promíchejte všechny přísady, nalijte přes sítko do vychlazené koktejlky a vložte koktejlovou třešničku.

Gin‘n Tonic by Alex Přímo do sklenky
• 6 cl Blackwood´s Vintage Dry gin
• Oldtonic SanPellegrino
• podlouhlý řez okurky hadovky

Do tumbleru vložte led téměř po okraj, přidejte gin a tonik a promíchejte. Vložte podlouhlý řez dobře omyté neloupané salátové okurky.

Lemoncello Julep Carlo IV Přímo do sklenky
• 6 cl Lemoncello liquer
• 6 až 12 lístků máty peprné
• 1/4 citronu nakrájeného na kostky
• 1 lžička rafinovaného cukru
• club soda

Do tumbleru dávkujte cukr a citron pokrájený na kousky a vymačkejte ho. Přidejte lístky máty a znovu vymačkejte. Dávkujte lemoncello, promíchejte, přidejte drcený led až po okraj a doplňte sodovkou. Promíchejte, ozdobte mátou a podávejte.

Strawberry Mojito Přímo do sklenky
• 6 cl Havana Club Añejo Especial
• 1 cl Monin Strawberry sirup
• 6-12 lístků máty peprné
• 6 jahod
• 1/2 limety nakrájené na kostky
• 1 lžička rafinovaný cukr
• club soda

Do tumbleru dávkujte cukr, sirup a limetu pokrájenou na kousky a vymačkejte ji. Přidejte lístky máty a jahody a znovu vymačkejte. Dávkujte rum, promíchejte, přidejte drcený led až po okraj a doplňte sodovkou. Promíchejte, ozdobte mátou a podávejte.

Boscolo Valentine Šejkr, viskovka
• 4 cl Havana Club Añejo Especial
• 1 cl Monin Strawberry sirup
• 1 cl smetany
• 3 jahody

Vložte jahody do šejkru a vymačkejte je muddlerem. Přidejte led a všechny ingredience a protřepejte. Nalijte metodou double strain do sklenky. Vložte led a stříbrný cukr.

FIN25

Bob‘s Vodkatini Míchací sklenice, koktejlka
• 7 cl Vodka Wyborowa Single Estate
• 1 cl Dolin Dry (suchý vermut z okolí francouzského Chambéry´)
• 1 řez a závitek pomerančové kůry

Nad vymraženou koktejlkou stiskněte řez pomerančové kůry. Míchací sklenici naplňte do 1/3 kostkami ledu. Přidejte vodku a vermut a promíchejte. Nalijte přes barové sítko do připravené koktejlky. Vložte závitek pomerančové kůry.

  • Našli jste v článku chybu?