Menu Zavřít

Jak se stát profesionálním rozhodcem či mediátorem

23. 9. 2019
Autor: Ústav práva a právní vědy

Studium manažerských programů MBA a LL.M. zaměřených na oblasti financí, řízení podniku nebo obchodního práva nepředstavuje v českých podmínkách novinku. Jinak je tomu v případě vybraných specializací orientovaných na budoucí výkon specifických profesí. Skutečných profesionálů je v nich málo, přitom jsou jejich služby silně poptávány a zajímavě honorovány. Mezi takové specializace patří unikátní program LL.M. Rozhodce a mediátor, který lze studovat na prestižním Ústavu práva a právní vědy.

Cílem specializovaného programu LL.M. Rozhodce a mediátor, který si získává stále větší preference, je připravit absolventy na poskytování služeb rozhodce či mediátora na území České republiky, přiblížit jim právní postavení obou rolí v českém právním řádu a jejich možností a pravomocí ve vztahu k výkonu funkce.

Mediátor pomáhá firmám i lidem

Jedním z cílů programu je příprava na profesionální výkon role mediátora v souladu se zákonem č. 202/2012 Sb., o mediaci, který u mediátorů počítá se složením odborné profesní zkoušky a zapsání do seznamu mediátorů. Program se podrobně věnuje výkladu podmínek, zákonným požadavkům a předpokladům pro výkon profese mediátora. Obsah studijních modulů se zaměřuje na přípravu na profesní zkoušky budoucího mediátora, její obsah a způsob, jakým zkouška probíhá.

Zásadní výhodou programu je know-how zaměřené na úspěšné zvládnutí zkoušky na mediátora, které není běžně dostupné. Součástí studia je i simulovaná odborná zkouška, během které si účastníci programu vyměňují role tak, aby pochopili podstatu zkoušky a dokázali se na ni v praxi co nejlépe připravit.

Skutečnou devizou je osoba lektorky studijních modulů zaměřených na oblast mediace. V čele týmu lektorů je exministryně spravedlnosti, zkušená advokátka a profesionální mediátorka JUDr. Daniela Kovářová, které má za sebou bohaté zkušenosti z oblasti legislativy, advokacie, mediace i interpersonálního vyjednávání. Studium obsahuje profesionální shrnutí konkrétních poznatků opřených o praxi a sdílení těch nejlepších zkušeností.

 JUDr. Daniela Kovářová je odborným garantem programu LL.M. Rozhodce a mediátor

V České republice je mediátorů stále nedostatek, profesní trh je tedy nenasycený. Důvěra soudů a účastníků řízení k tomu institutu se přitom neustále zvyšuje. Mediace má své místo zejména v obchodní oblasti, občanských sporech, ve vztazích mezi lékaři a pacienty i v rodinném právu. Účastníci, kteří profesionální mediaci zkusí, dosahují ve většině případů smíru, což ukazuje, že se jedná o účinný nástroj pro řešení sporů.

Pozor na rychlokurzy a pochybné akreditace

Někteří poskytovatelé nabízejí tzv. mediační kurzy, jejichž obsahem a cílem ovšem není příprava na odbornou zkoušku a zápis do seznamu mediátorů. Jakýkoliv poskytovatel kurzů se může rozhodnout, že své účastníky podrobí zkoušce a po jejím složení prohlásí její absolventy za akreditované mediátory. Náročnost, obsah a průběh takové zkoušky přitom není nikde stanovena, vždy se jedná o libovůli daného poskytovatele kurzu. Slovní spojení „akreditovaný mediátor“ tak nemá jakoukoliv oporu v zákoně a účastníkům nedává žádnou záruku o kvalitní profesní výbavě mediátora.

Ústav práva a právní vědy naproti tomu poskytuje ucelenou odbornou přípravu, jejímž cílem je výkon mediace na nejvyšším stupni profesní kompetence, včetně složení zkoušky, kterou přepokládá zákon o mediaci.

Rozhodčí řízení: rychlost, úspora nákladů a řízení „na míru“

Druhou částí unikátního programu LL.M. Rozhodce a mediátor představují vzdělávací moduly pro budoucí rozhodce, kteří svoji působnost vykonávají v souladu se zákonem č. 216/1994 Sb., o rozhodčím řízení.

Studium obsahuje informace o aktuální legislativě, mapování posledních trendů v oblastech rozhodčího řízení a mezinárodní arbitráže i otázky insolvenčního a exekučního práva. Absolventi postgraduálního programu získají znalosti a dovednosti uplatnitelné v celém odvětví rozhodčího řízení a mediace.

V čele týmu vyučujících věnujících se problematice rozhodčího řízení stojí JUDr. Luděk Lisse, Ph.D. LL.M. MPA, který v dané oblasti patří mezi přední odborníky v ČR. Luděk Lise působí jako advokát a profesionální rozhodce od roku 2003. Jako lektor se věnuje oblastem tuzemské, mezinárodní a investiční arbitráže a obchodnímu právu, kde se specializuje zejména na problematiku kapitálových společností a statutárních orgánů.

 JUDr. Luděk Lisse, Ph.D. LL.M. MPA působí jako advokát a profesionální rozhodce

Rychlejší cesta ke spravedlnosti

Cesta, jak se dobrat svých práv v obchodních sporech, bývá často dlouhá a komplikovaná. V běžném soudním řízení může trvat několik let, než případ rozhodne soud prvního stupně. Pak navíc často následuje odvolání či další opravné prostředky a řízení se dále protahuje. To platí dvojnásob, když je kauza technicky či právně komplikovaná, nebo se například řeší složitější otázky. Soudní rozhodnutí proto mnohdy přichází z praktického hlediska příliš pozdě, popřípadě jeho kvalita neodpovídá potřebám účastníků či obchodní realitě.

Jedním z alternativních způsobů řešení sporů, který uvedená časové rizika omezuje, je právě rozhodčí řízení. Rozhoduje v ní jeden nebo více rozhodců, kterými mohou být právníci, ale i lidé z praxe mající potřebné odborné znalosti. Například jde-li o spory ve stavebnictví, strany mohou jmenovat rozhodcem odborníka právě v tomto oboru. V závislosti na typu sporu je možno zvolit skutečného odborníka pro takovou věc. Rozhodcem je ale možno jmenovat někoho, kdo je odborníkem třeba na dopravu, odborníka v potravinářství, v zemědělství nebo daňového poradce.

Prestižní studium LL.M. na Ústavu práva a právní vědy

Za klíčové výhody rozhodčího řízení lze tedy považovat rychlost, důvěrnost, možnost sjednat si postupy pro samotné řízení, ale také to, že samy strany jmenují rozhodce, nebo mají možnost jeho výběr či jmenování ovlivnit.

Dle aktuálních statistik činí průměrná délka občanského soudního řízení 1,5 roku v rámci jedné instance. K tomu je třeba často připočítat zhruba další rok, který zabere odvolací řízení. V případě rozhodčích řízení se průměrná doba řešení sporu pohybuje řádově v několika měsících a strany sporu si její délku mohou stanovit již na délku 2 měsíců.

Potřebuji právní vzdělání?

K výkonu funkce rozhodce ani ke studiu programu LL.M. Rozhodce a mediátor není třeba univerzitní právnické vzdělání. Kvalitní a odborně zdatní rozhodci se rekrutují z různých oborů a funkci tak nevykonávají pouze právníci. V ČR působí stovky rozhodců se specializacemi v mnoha oborech. Mezi arbitry lze nalézt nejen advokáty, ale také experty na technické obory, stavebnictví, IT a další.

 Ústav práva a právní vědy poskytuje 15 let vzdělávací programy MBA, LL.M. a další

Studiem programu získáte znalosti a odbornou výbavu, která Vás připraví na výkon profese, jejíž obliba stále roste. Ačkoliv spory mezi podnikateli představují drtivou většinu případů, v rozhodčím řízení lze rozhodovat i takové spory jako majetkové vypořádání mezi manžely, spory o podíly na zisku u obchodních společností aj.

EBF24

Jak a kdy začít

Celé studium trvá 12 až 14 měsíců, probíhá v kombinované nebo 100% online formě, přednáškové bloky jsou vždy o víkendech. V rámci Dne otevřených dveří se můžete přesvědčit o výhodách studia programu LL.M. Rozhodce a mediátor a zároveň se setkat s jeho odbornými garanty. Přihlášky do nového studijního cyklu přijímá Ústav práva a právní vědy do 27.10.2019.

Další informace najdete na www.ustavprava.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).