Menu Zavřít

Jak se tají úspěch

22. 10. 2018
Autor: Euro.cz

Armáda Dopadení afghánského atentátníka nebudeme zveřejňovat, měl rozhodnout Babiš

Koaličním silám v Afghánistánu posíleným o jednotku prostějovské 601. skupiny speciálních sil se na začátku září povedl husarský kousek. Při masivní akci, které se zúčastnilo letectvo i pozemní síly, zneškodnili spojenci v jedné vesnici několik nebezpečných teroristů. Minulou středu Lidové noviny publikovaly pravděpodobně utajovanou informaci, že vojáci tam dostali i dva muže - jednoho zajali, druhý padl -, kteří stáli i za srpnovým atentátem na příslušníky české armády Martina Marcina, Kamila Beneše a Patrika Štěpánka.

Prostějovští specialisté odletěli z Česka na základnu Bagrám na konci srpna, několik dní pak drilovali bojové postupy se zahraničními kolegy. V prvních zářijových dnech podle zjištění týdeníku Euro přišel povel k akci. Že byla úspěšná, se jako první v Česku dozvěděli vojáci ve Společném operačním centru ministerstva obrany. „Vojsko uvazovalo, že bojový sukces s parádou zveřejní, potřebovalo ale posvěcení politiků, tedy premiéra Andreje Babiše“ popsal týdeníku Euro jeden z důstojníků generálního štábu. Babiš ale měl - pro vojsko překvapivě - po 10. září rozhodnout, že se nic prozrazovat nebude. Prý i kvůli problematickým okolnostem celé afghánské „honby“. To velení české armády dost zabolelo. Mezinárodním úspěchem se jednou chtělo veřejně pochlubit.

A jak nečekaný zvrat to zřejmě pro generalitu byl, ukázala hned tiskovka náčelníka generálního štábu Aleše Opaty s jeho slovenským protějškem ve středu 12. září. Přestože měl přijít po vystoupení obou generálů prostor pro dotazy novinářů, mluvčí bez jakéhokoliv vysvětlení akci předčasně ukončila. Stížnosti žurnalistů však nakonec Opatu přiměly, aby se mezi ně vrátil a odpověděl na pár otázek k česko-slovenské vojenské spolupráci.

Úplně vyhnout novinářům se politikům a generálům podařilo během ostravských Dnů NATO. Přestože byla na sobotu 15. září plánovaná velká tiskovka, bezdůvodně ji na poslední chvíli zrušili.

Týdeník Euro měl v té chvíli informaci o afghánském úspěchu potvrzenou od čtyř na sobě nezávislých zdrojů, a proto v neděli 16. září oslovil s jasným dotazem Andreje Babiše. Žádal o vysvětlení, proč nakázal, aby se nic nezveřejňovalo. Ministerský předseda v textové zprávě odpověděl: „Kde chodíte na ty lži???!

To už jste tak zoufalí z nenávisti, že si vymyslíte cokoliv?!?“ Ajako dovětek ještě Babiš dodal: „Vůbec nevím, o čem mluvíte. Obraťte se na engéše (náčelníka generálního štábu - pozn. red.)“

Že Babiš věděl, o čem se mluví, je teď už jasné. A jestli se vojáci měli úspěchem pochlubit, zůstane pouze tématem diskusí.

WT100

Bolavou pointou, i když zřejmě nesouvisející, je, že čtrnáct hodin poté, co se zpráva objevila na internetu, vjelo do české patroly u Bagrámu auto napěchované výbušninami a zranilo pět vojáků.

  • Našli jste v článku chybu?