Nejkrásnějším zážitkem je ochutnávka přímo ve vinařské oblasti Vzdělávání zpravidla nepatří k oblíbeným lidským činnostem. Pokud jde ovšem o vzdělání v oblasti vína, mají se věci jinak. Jako v málokteré jiné oblasti se zde snoubí příjemné s užitečným.
Nejkrásnějším zážitkem je ochutnávka přímo ve vinařské oblasti
Vzdělávání zpravidla nepatří k oblíbeným lidským činnostem. Pokud jde ovšem o vzdělání v oblasti vína, mají se věci jinak.
Jako v málokteré jiné oblasti se zde snoubí příjemné s užitečným. Nepodléhejte ale iluzi, že vás čeká jenom samá zábava a že odvoláním na pokračující studium doma trvale obhájíte vratké návraty v časných ranních hodinách.
Teorie z časopisů
Zcela jistě se hned od počátku neobejdete bez náležitého teoretického zázemí. To je možno načerpat především z časopisů a literatury. České časopisy, určené milovníkům vína, u nás nemají na růžích ustláno a všechny dosavadní pokusy zatím skončily velmi rozpačitě. Snad bude větší štěstí přát titulům, které se objevily nedávno. Ale i v časopisech se zaměřením na ekonomiku a společnost se stále častěji objevují jednotlivé články či pravidelné sloupky věnované vínu. V omezené míře se u nás dají obstarat odborné časopisy z anglosaských oblastí. Vedle nesporné kvality je z hlediska českého čtenáře jejich nevýhodou zaměření na nám vzdálené trhy - velká většina komentovaných vín se u nás nevyskytuje.
Literatura pro laiky i odborníky
Potěšující je, že se v posledních letech velmi zlepšila situace ve vinařské literatuře. Vznikla celá řada publikací, zabývajících se vínem - od příruček pro vinohradnictví až po hodnocení jednotlivých moravských výrobců. K tomu je nutno přičíst překlady zahraničních titulů, které lze stále častěji spatřit na pultech obchodů. Některé z nich mají opravdu špičkovou úroveň, jiné plní spíše komerční zájmy vydavatele. Vždy je však užitečné do nich nahlédnout - každý názor je střípkem do mozaiky, z nichž si nakonec člověk utvoří ten vlastní. Také televize nabízí více kvalitních informací o víně než v minulosti. Vynikající „Putování za vínem“ má už své další pokračování a další zajímavé dokumenty lze shlédnout na satelitních programech.
Degustace - ideální učitel
V zahraničí existují rovněž speciální vinařské školy a instituty, přizpůsobené a otevřené svojí nabídkou veřejnosti. Pořádají různé druhy kurzů - jednodenní, víkendové nebo naopak dlouhodobé, a to na různých odborných úrovních. Takovéto školy najdeme především v tradičních vinařských oblastech, ale také ve velkých evropských metropolích, jako je Vídeň, Paříž nebo Londýn. U nás sice podobná instituce neexistuje, ale pro pokrok ve vlastních vědomostech je možno využívat jiné příležitosti. Těmi jsou zejména degustace, organizované jak vinotékami, tak i výrobci a dovozci. Taková setkání jsou ideálním místem pro formování vlastního chuťového názoru - teoretická část je spojena s praktickou, a navíc můžete svoje dojmy a pocity konfrontovat s dalšími, podobně naladěnými lidmi.
Vinař prozradí víc než knížka
Nejintenzivnějším a rovněž nejkrásnějším zážitkem jsou cesty do vinařských oblastí. Umožní vám pochopit souvislosti konkrétních vlastností vína s místem jeho vzniku, jeho vazbu na místní mikroklima i půdní podmínky. A od vinařů se dozvíte mnohé z toho, co literatura nikdy nemůže postihnout. Ale především - jakmile si jednou „sáhnete“ na místo, odkud určité víno pochází, získá pro vás už navždy nový rozměr. Přes zlatavou či rubínovou barvu vína pak zahlédnete také Pálavské vrchy, kamenné ploty Burgundska, horké slunce Toskánska, příkré stráně nad Moselou nebo třeba zasněžené vrcholky And. Na cestu se samozřejmě můžete vydat sami, nebo se zúčastnit akcí, které pořádají dovozci a prodejci, případně jet s cestovní kanceláří, které občas mají podobný typ zájezdu v nabídce. Lze se také zúčastnit různých výstavních a veletržních akcí. Kontakty na podobné akce by vám měli nabídnout ve „vaší“ vinotéce. Buď jak buď, k většině svých vinařských vědomostí se člověk stejně musí propít. Znamená to jediné - při ochutnávání a pití vína se trochu více soustředit. Na barvu, vůni, chuť. Nemyslet na výši účtu, který budete muset zaplatit za večeři, nepošilhávat po blondýnce od sousedního stolu. A výsledek se dostaví sám.